latinica  ћирилица
10/02/2020 |  10:40 | Autor: SRNA

Lazić: Srpskoj vratiti hašku arhivu koja joj pripada

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da bi sva haška arhiva iz proteklog rata koja se odnosi na Republiku Srpsku trebalo da bude vraćena Srpskoj.
Veljko Lazić - Foto: Glas Srpske
Veljko LazićFoto: Glas Srpske

- Mislim da bi svu hašku arhivu koju su snage SFOR-a nasilno izuzele iz institucija Republike Srpske - opština, gradova i kasarni Vojske Republike Srpske trebalo da bude vraćena Srpskoj - rekao je Lazić Srni.

On kaže da je od velikog značaja da se Republici Srpskoj vrati haška arhiva, jer u njoj sigurno ima dokumenata koji bi imali oslobađajuće elemente za mnoge Srbe koji su bespravno u Hagu osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora za navodno počinjene ratne zločine.

- Republika Srpska bi objavljivanjem u javnosti haške arhive svijetu dokazala da nisu samo Srbi krivci za protekli rat na ovim prostorima, kako to godinama pokušava da nametne bošnjačka strana uz pomoć nekih stranih zemalja, već da je Srbima rat nametnut razbijanjem bivše Јugoslavije - istakao je Lazić.

Lazić zaključuje da bi vraćanjem haške arhive u Sarajevo međunarodna zajednica potvrdila da je oduvijek bila samo na bošnjačkoj strani i da ne uvažava ustavnu strukturu BiH za koju se tobože zalaže, a prema kojoj je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda.

Akademik Nenad Kecmanović izjavio je ranije da će, prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala koje su prošle nezapaženo u medijima, haška arhiva biti povjerena Sarajevu.