latinica  ћирилица
11/02/2020 |  08:47 ⇒ 25/02/2020 | 12:09 | Autor: B92

Evakuisan neboder u Hong Kongu: Otkriven nov način prenosa virusa korone?

Vlasti u Hongkongu evakuisale su stanovnike 35 domaćinstava koji dijele odvod, zbog sumnje da se ovim putem širi virus korona.

Prava drama u ponedjeljak se odigrala u Hongkongu. Tamo su vlasti naredile evakuaciju jedne stambene zgrade nakon što je potvrđeno da su dva stanovnika te zgrade zaražena virusom korone.

Zaraženi su muškarac i žena, navodno u šezdesetim godinama. Kako piše Saut Čajna morning post, a prenosi Јutarnji list, zaražena žena (62) je živjela u stanu tačno ispod stana muškarca, a ti stanovi imaju zajednički odvod.

Taj je podatak odmah izazvao alarm kod vlasti koje sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i vazduhom. Zbog toga su odmah evakuisali stanovnike 35 drugih stanova koji dijele taj odvodni sistem te ih podvrgli medicinskom nadzoru.

Zasad je poznato da je zaražena žena prva oboljela od virusa korone - počela je da kašlje 3. februara, potom tri puta otišla kod ljekara u naredna četiri dana, a zatim se 9. februara prijavila u bolnicu Princes Margaret. Odmah je stavljena u izolovano odjeljenje i u stabilnom je stanju.

Istovremeno, vlasti su locirale članove njene porodice koji su takođe stavljeni u karantin i podvrgnuti testiranju na virus, a upućen je poziv i taksisti koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Hongkongu Јuen Kvok rekao je da odvodna cijev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama i to preko ventilacije.

- Kada osoba uključi ventilator u kupatilu, vazduh iz kanalizacije može da uđe u toalet preko cijevi za ventilaciju - rekao je Kvok.