latinica  ћирилица
12/02/2020 |  10:35 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Župljanin: Srpskoj vratiti hašku arhivu koja joj pripada

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da institucije Republike Srpske moraju učiniti sve da se haška arhiva koja se odnosi na Republiku Srpsku i njene građane vrati u Srpsku.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Veliki dio arhivske građe Haškog tribunala nasilno je oduzet od građana i institucija Republike Srpske i mislim da bi sve ono što je nasilno oduzeto trebalo da bude vraćeno onim subjektima od kojih je oduzeto - rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, povratak haške arhive u Republiku Srpsku imao bi veliki značaj za Srpsku, posebno za građane koji su procesuirani za navodno počinjene ratne zločine u proteklom ratu.

- Hašku arhivu trebalo bi ponovo pregledati i preispitati kako bi se vidjelo da li je eventualno na osnovu tih dokumenata mogla biti donesena i neka drugačija presuda da je u cijelosti uvažen sadržaj i identitet takvih dokumenata - istakao je Župljanin.

On je napomenuo da bi bilo veoma korisno da institucije i građani Republike Srpske dođu u posjed haške arhive i da se izvrši njena sistematizacija, pregled, arhiviranje i čuvanje, jer je to važno za istoriju Republike Srpske.

- Povratak arhive Haškog tribunala koja se odnosi na Republiku Srpsku imala bi veliki značaj i za živote velikog broja ljudi koji su pred tim trubunalom i pred drugim sudovima bili procesuirani, a u vezi sa događajima koje je ta arhivska građa pokrivala - zaključio je Župljanin.

Akademik Nenad Kecmanović izjavio je ranije da će, prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala koje su prošle nezapaženo u medijima, haška arhiva biti povjerena Sarajevu.