latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:41 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Međunarodna zajednica krši konstitutivnost (FOTO)

SNSD i HDZ BiH, kao najvažniji predstavnici srpskog i hrvatskog naroda, traže novi razgovor o BiH sa partnerima iz bošnjačkog naroda, ali bez međunarodnog uplitanja, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka stranačkih delegacija u Istočnom Sarajevu. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da ne može biti zadovoljan položajem Hrvata u BiH, sa dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH.

BiH preživljava važne i prelomne trenutke, nalazi se praktično u bezizlaznoj situaciji, ali ovaj prostor ostaće miran - poručio je Milorad Dodik, nakon razgovora stranačkih delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH. Izlaz je, kaže, u političkim rješenjima bez međunarodnog intervencionizma.

- Mi tražimo, ove dvije političke partije, kao najvažniji predstavnici dva konstitutivna naroda, novi razgovor o BiH sa partnerima sa treće strane bez modelacije međunarodne zajednice. Ovo što radimo nije upereno ni protiv koga pa ni Bošnjaka - naveo je Dodik.

Međunarodna zajednica sve vrijeme podržava koncept unitarne BiH, to je nešto što SNSD i HDZ ne mogu i neće da prihvate. Urušavanje konstiututivnost naroda i građenja tzv. građanske BiH odgovara Bošnjacima, jer su najbrojniji ali nisu većinski narod.

- Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcionisanja svih institucija u BiH, mada neke možda funkcionišu, neke nikako ali sve skupa to naso udaljava od svih integracijskih ambicija koje smo imali - smatra Čović.

Milorad Dodik upoznao je stranačku delegaciju HDZ-a sa odlukom rukovodstva Republike Srpske da će obustaviti odlučivanje u organima BiH što se već dešava. To će trajati sve dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH.

- Kao što ćemo predati prijedlog zakona kojim ćemo eliminisati ove strane sudije i doći u poziciju da Ustavni sud BiH u punom suverenitu ovlada BiH - dodao je Dodik.

Najavljeno je da će SNSD i HDZ podnijeti zajedničku inicijativu za izmjenu Izbornog zakona BiH koji bi garantovao legitimno predstavljanje konstitutivnih narodi. Taj problem posebno "žulja" Hrvate zbog slučaja "Željko Komšić".

Foto: D.S/Klix/ba

- Kako možete biti zadovoljni, ako je u Predsjedništvu dva bošnjačka člana Predsjedništva koji su izabrani sa 95% glasova Bošnjaka. Ma, naravno da ne možete biti zadovoljni - smatra Čović.

Milorad Dodik je ponovio da su kandidaturom Mlađena Božovića ispoštovali dogovor da to bude nestranačka ličnost i predstavnik -ostalih- ali da bošnjačka strana opstruiše izbor. U međuvremenu, tim ministarstvom rukovodi kadar SDA koji ,prema Dodikovim riječima, na razne načine sprječava pomoć iz budžeta BiH za opravku kuća na prostoru BiH, izbjeglicama koje se sada nalaze u Srbiji i Hrvatskoj.