latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:44 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Odlikovani zaslužni pojedinci i institucije

Srbija obilježava Sretenje - Dan državnosti, ustanovljen u spomen na taj datum 1804. godine, kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Sloboda i liberalni pristup evropskim vrijednostima najveće su tekovine Sretenjskog ustava koji je doprinio Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu da se ne stidi svog imena, identiteta i prošlosti, rekao je predsjednik Srbije. On je podsjetio da srpskom narodu nije bilo lako kroz čitavu istoriju, a tako je i danas kada se prijeti opstanku srpskog identiteta na teritoriji BiH i ugrožava se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

- Moramo da budemo postojani, snažni i da kažemo da za nas rat nije opcija, da je za nas samo mir izbor, da je saradnja izbor, ali da takođe za nas kapitulacija nije mogućnost. Mi ćemo biti, opstajati i postojati zajedno sa našim narodom, nećemo se nikada stidjeti svoga srpskog roda i Srba ma gdje god da žive, moći će da očekuju pomoć svoje srpske države i svoje Srbije - poručio je Vučić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitali su Srbiji Dan državnosti, navodeći da je to praznik i svih građana Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je ohrabrena činjenicom koju je Vučić podijelio na današnjem sastanku, a odnosi se na pokazatelje koji govore u prilog tome da je Srbija jaka, odnosno definitivno najjača zemlja u cijelom regionu, koja ide krupnim koracima naprijed i popravlja svoju ekonomsku i socijalnu i svaku drugu sliku.

- Naravno da je to velika uzdanica za Republiku Srpsku i da mi dijelimo radost tog uspjeha - rekla je predsjednica Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je Vučić danas poručio da stoji iza napora za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, ali isto tako i iza interesa srpskog naroda, gdje se on nalazio.

Među dobitnicima najznačajnijih državnih priznanja su češki predsjednik Miloš Zeman, nobelovac Peter Handke, akademik Dušan Kovačević, kao i posljednji preživjeli član "srpske sedmorke" u programu Apolo, koji nisu mogli da prisustvuju svečanosti.

- Јezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, umnožavamo i ukrašavamo - dotle živi narod - poručio je književnik Milovan Vitezović, dobitnik Sretenjskog ordena trećeg stepena.

Dobitnik zlatne medalje za zasluge je i glumica Mira Banjac.

- Sve je lijepo, ali je kasno. Lijepo je dok si mlad. Provela sam veliki dio svoje karijere u Banjaluci, ostalo mi je u najljepšem mogućem sjećanju i Banjaluka je na neki način moja druga matična kuća, a Republici Srpskoj želim sve najbolje i mislim da ćemo da se izvučemo iz problema koji nas čekaju - istakla je ona.

Visoka odlikovanja Srbije dobili su zaslužni pojedinci, institucije i udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke i diplomatije.

Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Dodjela ordenja
Foto: RTRS

Dodjela ordenja
Foto: RTRS