latinica  ћирилица
15/02/2020 |  20:04 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Košarac u Kozarskoj Dubici: Podrška opštini

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je sa rukovodstvom Kozarske Dubice i privrednicima u ovoj opštini, o povećanju izvoznih kvota, ali i o industrijskoj zoni. Košarac je obišao i kompaniju za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Dubički Mlijekoprodukt 51 odsto proizvoda plasira na domaće tržište, a 49 odsto van granica. Kažu, raspolažu većim kapacitetima za izvoz.

- Sljedeće godine planiramo otkupiti 70 miliona litara mlijeka, s svakako možemo postići veći otkup i veći izvoz naših proizvoda - kaže Rankica Marej, predsjednica uprave Mlijekoprodukta.

Košarac je istakao da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, koje je nadležno za spoljno-trgovinski promet, učiniti sve potrebno kako bi se privredni kapaciteti Kozarske Dubice što bolje razvijali.

- Želimo da otvorimo tržište Ruske Federacije i Narodne Republike Kine. Pričali smo o proizvodnim kapacitetima Mlijekoprodukta i ono što je potpuno jasno jeste da postoje kapaciteti da Mlijekoprodukt participira na tim tržištima - naveo je Košarac.

Na sastanku sa načelnikom opštine Kozarska Dubica, Košarac je kao član Savjeta ministara, upoznat i sa finansijkim problemima ove opštine, zbog dugovanja napravljenih prije mandata sadašnjeg rukovodstva.

- Razgovarali smo i o izvoznim kvotama koje opterećuju našu Hemijsku preradu kukuruza koja je upravo zbog ranijeg odnosa ovog ministarstva zapala u velike probleme, što se sada fakturiše lokalnoj zajednici i ljudima koji žive u našoj sredini. razgovarali smo i o tome kako da se pomogne Hemijskoj preradi kukuruza - rekao je Radenko reljić, načelnik opštine.

Košarac je poručio i da će iskoristiti sve moguće mehanizme kako ne bi došlo do izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.