latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:41 ⇒ 19/02/2020 | 08:16 | Autor: RTRS

Utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nasušna potreba građana

Јednim od zaključaka skupština je obavezala Vladu Srpske da nastavi pregovore sa Vladom Federacije, u vezi sa definisanjem međuentitetske linije. Iako je ova obaveza definisana Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma, premijer Federacije Fadil Novalić poručio je danas da ovaj entitet nikada nije, niti će učestvovati u ovoj priči. Iz Srpske poruka da je ovakva izjava politička i antidejtonska.

U Aneksu 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma, navedeno je da će strane osnovati zajedničku komisiju, da bi pripremile usaglašen stručni dokument, koji će sadržati precizan opis granične linije između entiteta.

Generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan kaže da bi Novalić morao znati da je granična linija između entiteta definisana Dejtonskim sporazumom i potrebno je sa zajedničkom komisijom utvriti tu konačnu granicu. Njegova izjava je politička u smislu da je on to shvatio kao državnu granicu - rekao je Karan Srni.

- Aneks dva Dejtonskog sporazuma upućuje i određuje zajedničku komisiju da se potpuno utvrdi entitetska granica. To je dejtonska obaveza, pri čemu bi došlo do razgraničenja teritorije po ženevskom principu - 49 odsto Srpskoj, 51 odsto FBiH. Novalić ne razumije da se radi o primjeni Aneksa dva Dejtonskog sporazuma. To je rušenje Dejtonskog sporazuma - kaže Karan.

Premijer Srpske Radovan Višković podsjetio je da je nakon Dejtona formirana komisija, koja je trebalo da utvrdi liniju razgraničenja, ali nije završila taj posao.

- Utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nasušna je potreba građana. Kako neko može da ostvari građansko pravo ako ne zna da li tamo gdje živi pripada jednom ili drugom entitetu i gdje treba da traže svoja prava - ističe Višković.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica kaže da Novalić na krši Dejtonski sporazum, izjavljujući da taj entitet neće učestvovati u definisanju granične linije između Srpske i FBiH.

- Međunarodna zajednica, koja poslovično kritikuje Srpsku, kada želi da očuva svoja prava i nadležnosti definisane Dejtonskim sporazumom, sada bi trebalo da reaguje na izjave poput Novalićeve u kojima se krši Dejtonski sporazum - rekao je Mazalica.

Govoreći u kontekstu osporenog člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, Karan je naveo da je teritorija Republike Srpske i sva imovina na njoj njeno vlasništvo, ali da bi to bilo precizno i jasno određeno potrebno je utvrditi entitetsku granicu koja nije utvrđena.