latinica  ћирилица
21/02/2020 |  17:44 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

UNRS osuđuje pritiske na redakciju portala Kapital

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije je osudilo postupke šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića i upućne prijetnje redakciji portala Kapital i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću, zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji Komsar Enerdži.
Udruženje novinara Republike Srpske -
Udruženje novinara Republike Srpske

Naime, Perović je poručio da će "zatvoriti sajt" te da će glavni i odgovorni urednik portala Kapital Siniša Vukelić imati "velikih problema u životu", nastavi li da se bavi komapnijom koja je u ovom slučaju predmet novinarske pažnje, optužujući istovremeno redakciju za iznuđivanje novca.

Udruženje novinara Republike Srpske poručilo je Peroviću da Ustav Republike Srpske, koju on predstavlja u Rusiji, članom 26. garantuje "slobodu štampe i drugih sredstava javnog obavještavanja".

Iz Udruženja napominju da, uz sve njegove manjkavosti, iste garancije daje i Zakon o javnom informisanju, ali i niz drugih akata i konvencija na čije poštovanje se obavezala Republika Srpska, a time i njeni zvaničnici među kojima je i sam Perović.

Udruženje novinara podjeća Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske.

- Nedopustivim smatramo korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima - navodi se u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.