latinica  ћирилица
25/02/2020 |  09:03 ⇒ 09:05 | Autor: vecernjenovosti

LŠ: Mesija čeka "kavez" u Napulju, Čelsi dočekuje Bajern

Stadion "San Paolo" pretvoriće se večeras (21.00) u grotlo, budući da u prvom meču osmine finala u goste Napoliju stiže Barselona, predvođena raspucanim Lionelom Mesijem, zvanično najboljim fudbalerom svijeta. U drugom duelu današnjeg programa, u reprizi finala 2012, sastaće se bivši prvaci kontinenta, Čelsi i Bajern, na "Stamford bridžu".

Katalonci nokaut-fazu započinju u dobrom raspoloženju, budući da su trijumfom protiv Eibara (5:0) preuzeli lidersku poziciju u Primeri. Na tom susretu Mesi je bio četvorostruki strijelac, čime je poslao prijeteću poruku Napolitancima. Međutim, i da nije bilo te strašne partije Argentinca, trener Napolija Đenaro Gatuzo bi znao odakle mu prijeti najveća opasnost. Kako piše "Korijere delo sport", strateg italijanskog prvoligaša je spremio "kavez" za Lea, kako bi ga neutralisao. Neće staviti "flaster" na Argentinca, već će ga okružiti trojicom-četvoricom čuvara.

- Znamo da nas čeka težak posao, ali naš imperativ je da postignemo gol - ističe Mesi, pred prvi duel Barse sa Napolijem u istoriji.

- U eliminacionim rundama veoma je važno da se pogodi na strani, to često bude i presudno. Najbolje se to vidjelo prošle sezone u polufinalu, kada smo izgubili na terenu Liverpula - dodao je Mesi.

Zanimljivo je da su Katalonci poslije 2015, kada su posljednji put bili na tronu, ispali svaki put ukoliko nisu zatresli mrežu na strani, a to im se dogodilo protiv Atletika, Јuventusa, Rome i "redsa". Pred dvoboj u Napulju, interesantan je i podatak da večerašnji protivnici nisu izgubili nijedan meč u grupnoj fazi ovogodišnjeg ciklusa.

- Predstoji nam borba sa velikim klubom, koji ima fantastične fudbalere. Barselona je u proteklih 15 godina jedan od najjačih timova na planeti - kaže trener Napolija Gatuzo, koji bi trebalo da od prvog minuta ukaže šansu srpskom defanzivcu Nikoli Maksimoviću.

- Upravo činjenica da igramo sa jačim od nas trebalo bi da nam da dodatni motiv, da prevaziđemo sebe. Poštujemo goste, ali nema straha - rekao je Gatuzo.

I drugi susret je spektakl u najavi. Čelsi je pobjedom nad Totenhemom (2:1) u pravi čas izašao iz krize i pokazao snagu, dok Bajern stiže u englesku prestonicu kao jedini tim sa svih šest trijumfa u grupnoj fazi. Najubjedljiviju je zablježio baš u Londonu, gdje je demolirao "pjevce", tada pod vođstvom Maurisija Poketina (7:2).

Od četiri međusobna duela ovih ekipa (skor 1 2 1), najznačajniji je bio onaj u Minhenu prije osam godina, kada su "plavci" poslije boljeg izvođenja penala osvojili evropsku krunu. U tom meču je kapiten bio sadašnji menadžer Frenk Lampard, a za minhenski tim su igrala trojica aktuelnih prvotimaca, Manuel Nojer, Tomas Miler i DŽerom Boateng.