latinica  ћирилица
26/02/2020 |  16:15 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Kurti pokrenuo inicijativu za smjenu Tačija

Predsjednik privremene Vlade Kosova Aljbin Kurti pokrenuo je inicijativu za smjenu Hašima Tačija sa funkcije predsjednika samoproglašenog Kosova.

Kurti je u dopisu predsjedniku kosovskog parlamenta Vjosi Osmani naveo da je Tači potpisivanjem "tajnog sporazuma sa NATO o zabrani ulaska jedinica Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever Kosova" prekršio Ustav samoproglašenog Kosova.

U dokumentu koji je prenijela Kurtijeva pres-služba navedeno je da je Tači prekršio ustav potpisivanjem tajnog sporazuma sa generalnim sekretarem NATO-a Andersonom fon Rasmusenom 2013. godine, kojim je na KFOR prenesena nadležnost iz oblasti bezbjednosti na sjeveru Kosova.

Kurti, ipak, navodi da "ne izražava bilo kakav stav po pitanju saradnje sa NATO", koju visoko cijeni i neće preduzeti bilo kakav postupak koji bi doveo u pitanje dalju saradnju i savezništvo sa ovom vojnom alijansom.

Briselskim sporazumom iz 2013. godine precizirano je da pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga ne mogu ući na sjever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a koja uključuje i prethodnu saglasnost gradonačelnika opština na sjeveru Kosova.

Kurti je ovo pismo uputio i glavnom tužiocu samoproglašenog Kosova Aleksandru Ljumeziju.