latinica  ћирилица
29/02/2020 |  09:09 | Autor: RTS

Vučić: Izbore raspisujem 4. marta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je velika čast za Srbiju što će učestvovati na skupu američko-izraelskog komitete za javne poslove u Vašingtonu. Po povratku iz Vašingtona, raspisaću izbore 4. marta, kaže Vučić.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekaoda će 4. marta raspisati parlamentarne izbore, dodajući da će kampanja biti duga više od 50 dana.

- Kad su tako duge kampanje, potrebno je ne juriti, ne možete da dostignete vrhunac kampanje ako ne napravite taktiku za to, svi će imati vremena da naprave taktiku. Nadam se da će lista koju vodim napraviti dobar rezultat - napominje predsjednik Srbije. 

Izbori će biti raspisati po povratku Vučića iz Vašintona gde će učestvati na skupu Američko-izraelskog komiteta za javne poslove u Vašingtonu (AIPAC), jedne od najmoćnijih izraelskih lobi grupa.

Skupu će prisustvovati brojni članovi Kongresa, američki državni sekretar Majk Pompeo, američki potpredsednik Majk Pens. Vučić ističe da će se sa skoro svima vidjeti.

- Tamo će govoriti i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i sa njim ću se vidjeti, sa svima koji o nama odlučuju u SAD, i na tom skupu ali i na svim susretima. Sutra učestvujem na toj konferenciji, odmah idem u Vašington. U ponedjeljak susret sa Pompeom, imaću susret i sa Grenelom, Palmerom. Ići ću i u Pentagon. KiM će biti najvažnija tema - poručuje predsjednik.

Poziv je, kako kaže, dobio ne zbog imena i prezimena već zbog svega ono ga što je Srbija uradila – usvojila deklaracije i zakone.

- Pretpostavljam da je to rezultat svega onoga što smo uradili. Velika čast za nas, a kad bih vam rekao kolike napore su ulagali mnogi američki kongresmeni da Tači i drugi učestvuju na skupu, ljudi će bolje razumjeti kolika je čast za našu zemlju - navodi Vučić.

Ukazujući da će pitanje Kosova i Methoje biti glavna tema sastanaka u Vašingtonu, Vučić se osvrnuo i na najavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će od 15. marta ukinuti taksu na uvoz sirovina iz centralne Srbije.

Smatra da Evropska unija u Kurtiju vidi velikog saveznika i da je njegovu najavu podržala saopštenjem ne čekajući prvo reakciju Srbije.

- EU je izašla prije nas, nikada nisu bili tako brzi. To je očigledno bilo dogovoreno u Prištini kakva reakcija treba da bude da bi bilo pohvaljeno. Ne znam šta da kažem, ne želim da uvredim bilo čiji trud - ukazuje predsjednik Srbije. 

Navodeći da su takse na snazi gotovo 15 mjeseci i da je to dovelo do prekida trgovine, Vučić napominje da "su očekivali da reakciju 'vi ste heroji'".

- Ne, čekajte, vi ste uništili našu poziciju na tržitštu, izgubili smo 500 miliona evra. Mi na to treba da vrisnemo od oduševljenja i kažemo "fantastična vijest"? Imao sam pozive iz više evropskih zemalja koje su me savjetovale da to prihvatim. Јa sam rekao da možemo da prihvatimo da ne razuijmemo mnoge stvari, ali baš da smo najgluplji, nije sasvim istinito - smatra Vučić. 

I pored taksi, Srbija je, prema njegovim riječima, bila zemlja sa najvećom stopom rasta uz mađarsku u cijeloj jugoistočnoj Evropi.