latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Postignut sporazum o podjeli imovine između grada Doboja i opštine Stanari

Postignut je sporazum o podjeli imovine između grada Doboja i opštine Stanari.

Na sastanku u Doboju, kojem je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dvije strane saglasile su se o finansijskim i drugim obavezama, a usaglašeni prijedlozi će pred odbornike u lokalnim skupštinama. Do 2014. godine, Stanari su bili u sastavu opštine Doboj nakon čega je usvojen Zakon o osnivanju opštine Stanari.

Doboj i Stanari podvukli su crtu. Sva otvorena pitanja oko podjele nekada zajedničke imovine su riješena. Sporan je bio kredit kojim se Doboj zadužio i dio uložio u Stanare, ali je i za to nađeno rješenje.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić kaže da će sva imovina koja je na području opštine Stanari sporazumno preći u vlasništvo Stanara, kao i da će obaveze koje su bile po nalazu vještaka finansijske struke od 2,9 miliona KM grad Doboj nastaviti da izmiruje.

Načelnik Stanara Dušan Panić kaže da ovu opštinu razumiju i pomažu, s obzirom na to da je ne tako davno proglašena i da je još u razvoju.

Doboj nije izgubio ovakvim sporazumom, jer je Vlada Republike Srpske preuzela obavezu da podrži neke projekte iz svog budžeta koje će finansirati umjesto grada, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naveo da je Doboj veliko gradilište i da je preuzeta obaveza da se pomogne gradu u rješavanju infrastrukture, a to će, kako je naglasio, i ove godine biti značajan iznos, i građani će moći da vide.

U Doboju, kao regionalnom centru, koji će biti na usluzi i građanima Stanara, pokrenuti su veliki projekti, što će biti zamajac cijele regije. Regionalna bolnica i mreža auto-puteva, samo su dio kapitalnih investicija.

- Radovi su mogli da počnu samo da nije spore procedure oko tendera, sve drugo je obezbijeđeno, i procedure i novac. Doboj ćemo pretvoriti u veliko gradilište, koliko znam oko 680 miliona KM u ovom momentu je koncentrisano u investicije u Doboju - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će biti uvažen i zahtjev da Derventa dobije status grada, ako to bude stimulacija da nastavi započeti razvoj.