latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

ERS: Za dodjelu stimulativnih otpremnina javilo se 978 radnika

Za dodjelu stimulativnih otpremnina radnicima distributivnih preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske, koji bi usljed reorganizacije mogli ostati bez posla, javilo se čak 978 radnika.

Taj broj je gotovo za trećinu veći od planiranog , a svaki zahtjev će biti pojedinačno razmatren od strane posebne komisije.

Planom reorganizacije predviđeno je da je oko 15 odsto radnika u distributivnoj djelatnosti višak. Oni koji su se javili za otpremnine zadovoljni su mogućnošću da uz pozamašnu otpremninu završe svoj radni angažman.

- Radim 23 godine  i sada mi ovo dođe kao nagrada za rad - rekla je radnica Rada Petričević.

I Siniša Kunić iz Elektro-Hercegovine ima nove planove. Naravno, ukoliko njegov zahtjev odobri komisija.

- Očekujem da će zahtjev biti odobren - rekao je on.

Potrebno je broj radnika svesti na mjeru koja će omogućiti da distributivna preduzeća bez gubitaka žive od svog novca. Predviđeni iznosi otpremnina su od 22 hiljade i 700 pa do 51 hiljade maraka, a invalidi rada i učesnici rata mogu dobiti na to još do 15 odsto.

- Sada imamo više prijavljenih nego što smo tražili, pa ćemo sada da razmotrimo koji su to radnici koji ne mogu da odu, jer bi to ugrozilo proces rada - naveo je generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović.

Najviše posla imaće komisija u Elektro-Krajini , gdje je otpremnunu zatražilo čak 555 radnika.

- Naš cilj je da se riješimo radnika u administraciji, a ne radnika u procesu rada - izjavio je direktor Elektro-Krajine Dragan Čavić.

Za isplatu otpremnina planirano je ukupno 27 miliona maraka na nivou Elektroprivrede. Kako se u prvom krugu sprovodi reorganizacija distributivnih preduzeća, za očekivati je da će u sljedećem, na red doći i proizvođači struje i njihovi radnici.