latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:55 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Vlada Srpske isplatila više od 2,3 miliona KM za doprinose

Iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika, Vlada Srpske isplatila je više od 2,3 miliona KM za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje za novembar 2019. godine.

Ovim su u potpunosti izmirene obaveze za sve radnike Novoteksa iz Trebinja, Izvora iz Bileće, Kozaralijeka iz Prijedora, Urbanističkog zavoda Republike Srpske i Kulturno-sportskog centra iz Bratunca. Ovom uplatom uslove za penziju stekla su 23 radnika.

Novembarskom uplatom doprinosa za PIO obuhvaćena su 753 radnika trebinjskog Novoteksa i 235 radnika iz 18 manjih preduzeća. Zoranu Stojkiću, koji je penzionisan kao radnik Fabrike glinice Birač u stečaju, uplaćeni su doprinosi od 7.000 KM i povezan radni staž stečen u Mehanici i Birču, pa će od idućeg mjeseca i njegova penzija biti uvećana.

Stojkić je istakao da je sve to regulisano zahvaljujući Vladi Srpske, a to znači i da će imati veću penziju. Samim tim, kaže, imaće više sredstava koja će dobro doći kućnom budžetu.

Sva lica koja s uplaćenim doprinosima ispunjavaju uslove za starosnu penziju penzionišu se u kratkom roku .

Tihomir Јoksimović, šef Kabineta direktora Fonda PiO, rekao je da Fond poziva radnike iz preduzeća koji su prijavljeni za ovaj program da se odmah jave u nadležnu poslovnicu prema mjestu prebavilašta. Nakon uplate, kako navodi, Fond će odmah pokrenuti postupak i okončati ga u najkraćem mogućem roku od 7 do 15 dana.

U Programu socijalnog zbrinjavanja prioritet je dat radnicima koji stiču pravo na starosnu penziju.

Ranka Mišić, predsjednica Sindikata Republike Srpske, kaže da ovi radnici imaju prednost i da treba da se jave na javni poziv da bi im se uplatila sredstva. Njima se dva puta godišnje vrši uplata radi povezivanja radnog staža.

Od 2004. do 2018. godine, iz Socijalnog programa obezbijeđeno je skoro 189 miliona KM za zbrinjavanje 61.995 radnika iz 421 preduzeća, potvrđeno nam je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

- U 2019. godini je za 1.198 radnika uplaćen doprinos za PiO, doprinos za nezaposlenost za 133 radnika, a 176 radnika je na osnovu pojedinačne uplate steklo uslove za penzionisanje. Za socijalno zbrinjavanje preostalih 7.948 radnika iz 98 privrednih društava potrebno je oko 25,8 miliona KM - rečeno je iz Ministarstva.

Iz Fonda PiO pozivaju poslodavce da prijave radnike koji sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćen doprinos ispunjavaju uslove za starosnu penziju do kraja ove godine. Broj zahtjeva za Program socijalnog zbrinjavanja radnika smanjuje se iz godine u godinu, pa bi ovaj program trebalo da bude završen do kraja 2022. godine.