latinica  ћирилица
29/02/2020 |  21:31 ⇒ 21:36 | Autor: SRNA

Održan 42. Ukrajinski bal

Ukrajinsko kulturno-umjetničko društvo "Taras Ševčenko" iz Prnjavora večeras je bilo domaćin 42. Ukrajinskog bala na kome se okupilo oko 200 ljudi, među kojima i oni stigli iz SAD, Švedske, Austrije.
Ukrajinski bal - Foto: SRNA
Ukrajinski balFoto: SRNA

Predsjednik Društva Ivan Nešić rekao je Srni da je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe sunarodnici koji se duže vrijeme nisu vidjeli.

- Naši ljudi su svugdje u svijetu. Večeras je prisutno oko 200 gostiju, među kojima ih ima iz Švedske, SAD, Austrije, Hrvatske - naveo je Nešić.

Ukrajinskom balu prisustvovao je i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhi Miniailo.

- Ovo je jedna od značajnijih manifestacija za nas, posebno imajući u vidu da su Ukrajinici u Prnjavoru zapravo najveća nacionalna zajednica u BiH - rekao je Miniailo.

On je dodao da ova nacionalna manjina za očuvanje svog identiteta veliku zahvalnost duguje i lokalnim vlastima.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš pohvalio je rad ukrajinskih udruženja na području ove lokalne zajednice, te istakao da opština godinama podržava ovaj događaj.

- Ukrajinci u Prnjavoru žive ravnopravno sa svim ostalim narodima i samo su formalno, po slovu zakona, nacionalna manjina. Suština je da je Prnjavor jedna zajednica gdje svi zajedno lijepo i složno živimo - istakao je Tomaš.

Odbornik iz reda nacionalnih manjina u Skupštini opštine Prnjavor Branko Deket istakao je značaj očuvanja tradicije i bliskosti među Ukrajincima. "Moramo se držati zajedno, čuvati tradiciju i običaje", rekao je Deket.

Goste Ukrajinskog bala zabavljali su folklorna grupa iz Slavonskog Broda i ukrajinski muzički sastav iz Kule, a kraći program pripremili su članovi domaćeg društva "Taras Ševčenko".

Upriličeni su i tombola sa brojnim nagradama, kao i takozvani ples srca, dok su se na svečanoj trpezi našli tradicionalni ukrajinski specijaliteti-piroge i boršč.

Prema podacima Ukrajinsko kulturno-umjetničkog društva "Taras Ševčenko", na području opštine Prnjavor živi oko 1.200 Ukrajinaca.