latinica  ћирилица
27/03/2020 |  12:07 | Autor: SRNA

Samo ozbiljnim ponašanjem građana mjere nadležnih daće rezultate

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da se većina stanovnika pridržava preporuka nadležnih institucija, ali da pojedinci neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoje i zdravlje drugih, te upozorio da situacija zahtijeva krajnje ozbiljno ponašanje građana jer samo tako sve mjere nadležnih mogu dati rezultate.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

- U Novom Gradu do sada nemamo pacijenata zaraženih virusom korona, ali ih ima u susjednim opštinama i zato je potrebno da se svi pridržavaju propisanih mjera. U karantin u sportskoj dvorani smješteno je jedno lice zbog nepoštovanja rješenja o kućnoj izolaciji -  rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, u proteklih 15 dana građani su kupovali namirnica više nego obično iako za to nema razloga jer su marketi i trgovine dobro snabdijeveni.

- Ima problema zbog nedostatka zaštitne opreme, ali se trudimo da riješimo i to. Pojedini privredni subjekti su počeli da šiju zaštitne maske tako da se nadamo da će ih biti dovoljno - rekao je Drljača.

Opštinski zdravstveni inspektor Nenad Drljača rekao je da je danas isteklo rješenje o kućnoj izolaciji za 90 lica, a da je do sada ukupno izdato 450 rješenja.

- Smanjen je i broj rješenja koja na graničnom prelazu izdaju republički inspektori, u prosjeku su to dva rješenja dnevno - naveo je Drljača.

Drljača je objasnio da prilikom prelaska putnika na graničnom prelazu u Novom Gradu inspektori izdaju rješenja i lica se pod pratnjom upućuju u šatorski karantin Gradiška.

- Tamo provode 24 časa i nakon toga dežurni ljekar odlučuje da li će biti zadržani duže. Iz Novog Grada su trenutno dva lica u karantinu u Gradišci - rekao je Drljača.

Na dežurni opštinski telefon do sada se javilo 60 građana kojima su volonteri pomogli u dostavi namirnica i lijekova.