latinica  ћирилица
31/03/2020 |  19:35 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Brčko: Refundacija minimalne bruto plate

Vlada Brčko distrikta će isplatiti iznose za minimalne bruto plate za mart privrednim subjektima, pravnim licima i preduzetnicima kojima je zabranjen rad zbog mjera preduzetih radi sprečavanja širenja epidemije virusa korona, odlučeno je danas na vanrednoj telefonskoj sjednici vlade.
Vlada Brčko distrikta - Foto: RTRS
Vlada Brčko distriktaFoto: RTRS

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je novinarima da pravo na tu vrstu subvencije imaju preduzetnici, odnosno pravna lica čije je sjedište u Brčko distriktu i gdje obavljaju registrovanu djelatnost.

- Pravo na korištenje subvencije za plaćene poreze i doprinose na plate, kao i za obračunate i isplaćene plate za mart u iznosu od 30 odsto imaju sva ostala preduzeća, preduzetnici i poslovne jedinice sa područja Brčko distrikta, osim onih koji su ovom odlukom izuzeti, a riječ je o javnim preduzećima, ustanovama, bankama i udruženjima - pojasnio je Milić.

On je naveo da je distrikt među prvima u BiH donio konkretne mjere za pomoć privredi i da oni koji otpuštaju radnike ne mogu računati na ovu vrstu pomoći Vlade.

- Naše su procjene da će izdvajanja po ovom osnovu za ovaj jedan mjesec iznositi oko šest miliona KM - rekao je Milić.

On je dodao da će Vlada razmatrati i pomoć ljudima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, te da neće biti zanemarena ni podrška poljoprivredi za koju će insistirati promptnu isplatu podsticaja koja, inače, kasni.

- U budžetu imamo obezbijeđena sredstva za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Ona su do sada isplaćivana krajem godine. Animirali smo naše Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da priprema taj program da bismo u ovom vremenu izvršili isplatu jednokratne novčane pomoći, jer smo sigurni da će ona penzionerima više značiti danas nego u oktobru - istakao je Milić.