latinica  ћирилица
05/04/2020 |  15:58 | Autor: RTRS

Kraljica Elizabeta večeras se vanredno obraća naciji

Kraljica Elizabeta obratiće se večeras naciji u vrijeme dok se Velika Britanija bori s vrlo smrtonosnom epidemijom virusa korona.
Kraljica Elizabeta - Foto: Getty Images
Kraljica ElizabetaFoto: Getty Images

Vlada je naredila izolaciju u Britaniji, zatvorila kafiće, restorane i skoro sve trgovine. Zabranila je društvena okupljanja i naredila Britancima da ostanu kod kuće i izlaze samo kad im je to neophodno.

Britanska kraljica Elizabeta u nedjelju će, u jednom od njenih izuzetno rijetkih obraćanja naciji, pozvati Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci i suoče se s izazovom pandemije virusa korona tipičnom britanskom duhovitom odlučnošću. 

U tek petom vanrednom direktnom televizijskom obraćanju u svih 68 godina njene vladavine, kraljica Elizabeta će, takođe, zahvaliti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije i priznati da neke porodice već proživljavaju patnju i bol.

Video koji je snimljen u dvorcu Vindzor, gdje se 93-godišnja kraljica trenutno nalazi sa svojim suprugom, princom Filipom, emitovaće će se večeras u 19 časova.

- Nadam se da će u godinama koje dolaze, svako moći biti ponosan na to kako je reagovao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas, reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge - reći će 93-godišnja britanska kraljica, navodi se u dijelovima njenog govora koje je unaprijed objavila Bakingamska palata.