latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:51 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

FBiH: Od 900 testiranih, pet pozitivnih slučajeva

Na području Federacije BiH /FBiH/ tokom protekla 24 časa na virus korona testirano je 900 lica, od kojih je pet pozitivnih, izjavio je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Goran Čerkez.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

On je naveo da je u FBiH ukupno 1.009 pozitivnih slučajeva na virus korona, te dodao da je do sada testirano više od 30.712 lica.

- Od virusa korona oporavilo se 848 lica, a u posljednja 24 časa njih 44. Stanje u BiH je pod kontrolom. Epidemiološka situacija je stabilna. Imamo 25 pacijenata pozitivnih u bolnicama. Niko nije na respiratoru - rekao je Čerkez na konferenciji za novinare.

On je dodao da se trenutno razmatraju mjere koje će biti uvedene nakon otvaranja granice, te napomenuo da neće biti iste za sve zemlje.

- Nije isto iz Italije ili iz neke druge zemlje gdje je normalizovano stanje. Imaćemo još par sastanaka. Prijedlog je da do 3. juna na snazi ostanu i mjere samoizolacije. One su veoma potrebne da bismo održali ovo stanje - kaže Čerkez.

Govoreći o otvaranju nargila barova, Čerkez je istakao da još nije vrijeme za to jer je nargila štetna za organizam koji je osjetljiv.

Prema njegovim riječima, nargila barovi mogu raditi kao kafe barovi.