latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:14 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Opština Šamac donijela set mjera za pomoć privrednicima

Opština Šamac će sa 60.000 KM pomoći preduzetnicima koji nisu obavljali registrovanu djelatnost i nisu otpuštali radnike od 16. marta do 30. aprila u vrijeme epidemije virusa korona, a rok za podnošenje zahtjeva je 30. juni, izjavio je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić.
Predrag Nedić - Foto: SRNA
Predrag NedićFoto: SRNA

Nedić kaže da se procjenjuje da privrednih subjekata koji nisu radili zbog epidemije na području opštine ima više od 150, te da je oko 300 radnika direktno pogođeno ovom krizom.

On je rekao novinarima da je donesena odluka o oslobađanju plaćanja zakupa za dva mjeseca privrednih subjekata koji su u opštinskim poslovnim prostorima, kao i odluka o oslobađanju plaćanja komunalne takse za zauzimanje javne površine u trajanju od tri mjeseca.

Nedić je dodao da je donesen poseban zaključak prema kome se, preraspodjelom sredstava, formira posebna budžetska pozicija za subvencije za održavanje postojećeg broja zaposlenih.

On je rekao da će sredstva za ovu vrstu subvencija biti isplaćivana na osnovu Pravilnika koji je objavljen u "Službenom glasniku" opštine Šamac i na internet stranici, a u kojem su definisani uslovi i način ostvarivanja prava na ovu subvenciju.

Nedić je napomenuo da pravna lica i preduzetnici treba da se prijave sa zahtjevom koji je sastavni dio Pravilnika i uz zahtjev prilože dokaze o registrovanoj djelatnosti, o broju prijavljenih radnika za mart i april i žiro račun na koji bi se vršila isplata.

- Maksimalan iznos subvencije je 200 KM po zaposlenom radniku na puno radno vrijeme i 100 KM po radniku prijavljenom na pola radnog vremena - pojasnio je Nedić.

On je dodao da će Odjeljenje za privredu i inspekcijske poslove primljene zahtjeve odmah obrađivati i izdavati rješenja.