latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:21 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Vlasenica: Organizovano pošumljavanje hrastom

Na području Vlasenice danas je organizovana akcija pošumljavanja sadnicama hrasta, u okviru projekta Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020, koji realizuju opština Vlasenica i njemačka nevladina organizacija Help.
Vlasenica - pošumljavanje - Foto: SRNA
Vlasenica - pošumljavanjeFoto: SRNA

Akcija je realizovana na lokalitetu Obera, uz podršku volontera i korisnika projekta, učenika i profesora Šumarsko-tehničke škole u SŠC "Milorad Vlačić" i Šumskog gazdinstva Birač iz Vlasenice.

Predstavnik organizacije Help Šemsudin Maljević, koji je prisustvovao današnjoj akciji u Vlasenici, rekao je da je to jedna od aktivnosti povodom obilježavanja 25 godina rada ove njemačke organizacije, te napomenuo da će pošumljavanje organizovati i u Јablanici i Ljubinju.

- Ukupno ćemo posaditi oko 8.000 sadnica, što je jedna od aktivnosti koje sprovodimo u ovim opštinama - ekološki dio - izjavio je Maljević.

Profesor stručnih predmeta u Šumarsko-tehničkoj školi Pajisija Petrović kaže da je ova akcija dio praktične nastave učenika te škole.

- Učenici su se rado odazvali, iako je ovo vrijeme kada je u toku onlajn nastava, ali uz razumijevanje profesora i uprave škole, učenicima je dato zeleno svjetlo da idu na teren - naveo je Petrović.

Dvadeset korisnika sa područja opštine Vlasenica kroz ovaj projekat biće podržano u vidu dodjele materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za pokretanje privatne djelatnosti.

Vrijednost projektaje 85.800 KM, a finansiraju ga Vlada Njemačke i opština Vlasenica, uz učešće korisnika.