latinica  ћирилица
21/05/2020 |  20:23 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Šolaja: PDP i SDS podržali Rezoluciju zarad ostanka na funkcijama

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja izjavila je da su SDS i PDP podrškom Rezoluciji fašističkih režima i pokreta u Predstavničkom domu BiH poništili deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske iz 2015. godine o osudi genocida u NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Ona je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekla da se u Deklaraciji iz 2015. godine navodi da je u NDH počinjen genocid u kojem je ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Јevreja i 80.000 Roma, jedino zato što su pripadali ovim narodima.

- SDS i PDP su sve ovo poništili podrškom Rezoluciji u Predstavničkom domu, vjerovatno da bi zadržali mjesto ljudima kojima su istekli mandati i da bi ostavili prostora da i oni dalje ostanu na funkcijama - istakla je Šolaja.

Ona je rekla da koliko je ovo ozbiljna stvar pokazuje i izjava predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića, čovjeka čije zasluge u otadžbinskom ratu duboko poštuje.

- Savčić nije pripadnik SNSD-a, ali je ocijenio da usvajanje ove rezolucije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predstavlja trenutno činjenje ustupaka iz određenog razloga neke političke partije drugima, računajući da će im se to vratiti kroz neke druge oblike saradnje ili međusobne interese - navela je Šolaja.

Ona je dodala da je, prema Savčićevim riječima, ta rezolucija potpuno štura i da je u takvom obliku i sadržaju nikada lično ne bi prihvatio, jer je uvjeren da će iza nje uslijediti pokušaj da se nametne neka druga rezolucija o osudi nekih drugih snaga ili pripadnika vojnih formacija, pogotovo iz Drugog svjetskog rata.