latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:59 ⇒ 24/05/2020 | 09:52 | Autor: RTRS

Prijedor: Stanari zgrade u 21. vijeku piju neispravnu vodu iz bunara

Neispravna voda ugrozila je zdravlje stanara zgrade u prijedorskom naselju Čirkin Polje, koji su godinama priključeni na vlastiti bunar.

Kažu da nalazi, između ostalog, potvrđuju da voda nije za upotrebu i da čak može izazvati trbušni tifus. Zbog što hitnijeg rješenja, jedan ulaz registrovao se kao Zajednica etažnih vlasnika. Apeluju na nadležne da im pomognu u snabdijevanju vodom i uređenju prilaza zgradi, jer je zbog imrovizovanih drvarnica, dvorište, kažu, postalo leglo zmija.

Stanari se snabdijevaju vodom iz bunara koji skoro nikada nije čišćen, ni hlorisan. Očajni su, jer su nalazi pokazali da je voda u potpunosti neispravna za ljudsku upotrebu. Većina stanara potpisala je inicijativu za priključenje na gradsku vodovodnu mrežu.

- U toj vodi nalaze se bakterije koje utiču na probavni sistem, čak uzrokuju i trbušni tifus. Molimo organe opštinske uprave da nam obezbijede i omoguće priključenje na gradski vodovod. Sve što želimo je čista voda u našim domaćinstvima. Јa kupujem vodu, svaki drugi dan kupim dva kanistera od šest litara i platim četiri marke - kaže stanarka Milka Kaurin.

Direktor prijedorskog Vodovoda Vlado Reljić kaže da je uzorak vode poslat u Institut za zaštitu zdravlja u Banjaluci, pokazao da je voda štetna za zdravlje.

Kada je zgrada građena, u ovom prijedorskom naselju, nije bio riješen problem vodosnabdijevanja. Međutim, u toku je izgradnja sekundarne vodovodne mreže, a prijedorski Vodovod stanarima nudi rješenje.

- Izvođenje tog priključka, zajedno sa priključnom taksom za vodu koštaće oko 250 KM po jednom stanu i to ćemo omogućiti kroz otplatu u pet rata po 50 maraka - navodi Reljić.

Međutim, to nije kraj problemima stanara. Očajni su zbog neuređenog prilaza ulazima, gdje brojni stanari odlažu drva za ogrev, koja su, kako kažu, vremenom postala leglo zmija.

- Prije par godina ubio sam u našem ulazu zmiju dugačku oko dva metra. Tad je moje dijete imalo četiri godine, a i sad imamo malu djecu u zgradi. Zamislite da dijete izađe napolje i ugleda zmiju na hodniku - kaže stanar Boris Marković.

Iz prijedorske Gradske uprave obavještavaju da su stanari dužni da formiraju zajednice etažnih vlasnika i da se predsjednici zajednica jave u nadležno odjeljenje, radi rješenja ovog problema.