latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:58 | Autor: SRNA

Talić: Potrebno jedinstvo oko koncepta razvoja

Predsjednik banjalučke Skupštine grada Zoran Talić rekao je danas da je kao posljedica epidemije virusa korona u Banjaluci u prethodna dva mjeseca zabilježen znatan pad privrednih aktivnosti i javnih prihoda, što je zahtijevalo restrukturisanje gradskih finansija, ističući da je neophodno jedinstvo u vezi sa konceptom razvoja grada.
Zoran Talić - Foto: RTRS
Zoran TalićFoto: RTRS

Talić je istakao da je zbog toga Nacrt rebalansa budžeta, uz paket od osam tačaka u vezi sa javnim finansijama, jedna od najbitnijih tačaka u ovoj godini.

- Naše opredjeljenje u Gradskoj upravi, na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, jeste da ne zaustavljamo kapitalne investicije u Banjaluci, te da se nastave investicioni ciklusi u gradu - rekao je Talić, obrazlažući restrukturisanje gradskih finansija usljed velikih ekonomskih posljedica epidemije virusa korona, koja je glavna tema današnje vanredne sjednice banjalučkog parlamenta.

On je ukazao da će se na taj način završiti planirani kapitalni projekti u gradu, ali i očuvati prijeko potrebna radna mjesta svih koji su angažovani u tom procesu.

- Pad prihoda pokušaćemo nadomjestiti raznim uštedama i restrukturisanjem, uz domaćinsko poslovanje, kako u ovoj tako i u prethodnim godinama, jer već četvrtu godinu zaredom ostvarili smo budžetski suficit - rekao je Talić.

Talić je istakao da je sada, više nego ikad, neophodno jedinstvo i ujedinjenje oko koncepta razvoja Banjaluke.

Komentarišući odluku Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je poništena presuda Okružnog privrednog suda kojom su parcele koje grad potražuje kao gradsko zemljište, bile upisane kao vlasništvo Poljoprivredne škole, te je naloženo novo suđenje, Talić je izjavio da je to jedan vid satisfakcije jer grad sve aktivnosti sprovodi isključivo s ciljem zaštite gradske imovine.

- Zaštita gradske imovine je itekako bitna jer kroz nju dobijamo nešto novo na području grada za sve građane, te stvaramo nove vrijednosti. Naše opredjeljenje u zaštiti gradske imovine se jasno može vidjeti kada smo tu tematiku, gradonačelnik i ja, prvi put prije četiri godine uvrstili kao tačku dnevnog reda na Skupštini grada - rekao je Talić.

On je podsjetio i da su na osnovu te tačke danas postignuti pozitivni ishodi za grad Banjaluku.

- Imamo čitav niz sporova u kojima grad Banjaluka godinama vodi borbu za gradsko zemljište, a jedan od najpoznatijih je upravo spor u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole - kaže Talić.