latinica  ћирилица
07/06/2020 |  13:49 | Autor: SRNA

Atina ponovo produžila karantin za migrante

Grčka je produžila mjere karantina u migrantskim kampovima do 21. juna da bi suzbila širenje virusa korona, objavila je Vlada te zemlje.
Migranti - Foto: Anadolija
MigrantiFoto: Anadolija

Mjere karantina za migrante su uvedene 21. marta, a dva dana kasnije Vlada u Atini uvela je karantin u cijeloj zemlji, koji je trajao do 4. maja.

Vlasti su saopštile da među migrantima nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica kovida-19, a prijavljeno je samo nekoliko desetina slučajeva zaraze.

U pet migrantskih kampova smještenih na ostrvima u Egejskom moru, čiji je prihvatni kapacitet 5.400 ljudi, živi više od 33.000 azilanata.

U ostalim sličnim prihvatnim centrima u kontinentalnom dijelu zemlje smješteno ih je oko 70.000.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost da su prava migranata ugrožena zbog ograničenja uvedenih tokom borbe protiv širenja virusa korona.

Najava o produženju karantina za migrantske kampove uslijedila je tek pošto su vlasti pokrenule promotivnu kampanju kojom u zemlju žele privući što više turista.

- Postepeno, ali s optimizmom otvaramo vrata i prozore Grčke - rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis,predstavljajući promotivni spot čija je svrha privući što više turista iz cijelog svijeta.

Grčka privreda u velikoj mjeri zavisi od prihoda od turizma, koji čine 20 odsto BDP-a.

Sa 180 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze virusom korona i 2.980 slučajeva zaraze, Grčka je bila manje pogođena pandemijom u poređenju sa ostalim članicama EU.