latinica  ћирилица
25/06/2020 |  13:23 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

Zbog incidenata krivično i prekršajno će odgovarati 54 lica

Zbog incidenata u Crnoj Gori krivično i prekršajno će odgovarati 54 lica, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije) -
Policija Crne Gore (Foto: Uprava policije)

U saopštenju je navedeno da su se juče građani okupljali bez prijava javnih okupljanja i odobrenja u Budvi, Podgorici, Nikšiću, Baru, Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju i izazivali incidente, a na na magistralnom putu Berane-Bijelo Polje pokušali i da blokiraju saobraćaj.

Iz Uprave policije su naveli da su građani ispoljavali visok stepen agresivnosti prema policijski službenicima i ugrožavali javni red i mir, kao i bezbjednost saobraćaja i da je policija juče brutalno napadnuta od strane okupljenih koji su na policijske službenike bacali kamenice, staklene flaše, dimne bombe i druge predmete.

- Policija je ukupno krivično i prekršajno procesuirala 54 osobe zbog izazivanja incidenata od kojih je uhapšeno 41. U incidentima je povrijeđeno devet službenika Uprave policije, oštećeno je 10 službenih vozila Uprave policije, a materijalna šteta je nastupila i na zgradama opštine Budva i budvanskog Centra bezbjednosti - navedeno je u saopštenju.

Službenici Centra bezbjednosti Budva su zbog jučerašnjih incidenata uhapsili devet osoba zbog krivičnih djela.

- Uhapšeni su član organizovane kriminalne grupe čiji su inicijali N.S. /42/ i bezbjednosno interesantno lice čiji su inicijali S.S. /20/, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Zbog sumnje da su počinili krivično djelo učestvovanje u grupi koja je sprečavala službeno lice u vršenju službene radnje policija je uhapsila lica čiji su inicijali M.T. /35/, P.P. /46/, N.Ć. /27/ i S.G. /35/ - navedeno je u saopštenju.

Zbog počinjenih prekršaja iz člana 11. Zakona o javnom redu i miru, uhapšeno je bezbjednosno interesantno lice čiji su inicijali Đ.Đ. /24/, zbog prekršaja iz člana 7. uhapšena je žena čiji su inicijali V.K. /54/, dok je zbog dva prekršaja iz člana 7. i člana 11. uhapšen muškarac čiji su inicijali N.P. /38/.

Policija u Podgorici je sinoć lišila uhapsila 30 lica zbog incidanta koje je grupa građana izazivala u užem gradskom jezgru.

- Polidžija je, zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po naredbi za udaljavanje, uhapsila lica čiji su inicijali F.P. /20/, M.Đ. /24/, P.Š. /24/, B.P. /33/, O.D. /20/, V.V. /43/, A.Ž. /36/, D.S. /42/, M.Z. /41/, A.L. /24/, M.B. /31/, D.Lj. /26/, M.Ј. /63/, L.M. /20/, M.V. /32/, V.K. /42/, Ј.P. /34/, Z.P. i O.Š - navedeno je u saopštenju.

Iz policije navode da je muškarac čiji su inicijali D.R. /30/ uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

- Zbog počinjenog prekršaja iz člana 11. Zakona o javnom redu i miru policija je uhapsila lica čiji su inicijali M.M. /22/, I.K. /37/, D.M. /33/, D.M. /33/, M.D. /33/ i K.K. /60/. Osim toga, uhapšena su i lica čiji su inicijali P.S. /47/, M.V. /21/, R.Ј. /50/ i R.M. /24/, zbog prekršaja iz člana 12. Zakona o javnom redu i miru - navedeno je u saopštenju.

Policija je zbog incidenata u Nikšiću uhapsila lice čiji su inicijali Ј.S. /38/ zbog krivičnog djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje i lice čiji su inicijali Ž.R. /57/, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Izdat je prekršajni nalog licu čiji su inicijali B.M. /21/ zbog prekršaja iz Zakona o ličnoj karti.

- Policija radi na identifikovanju svih lica koja su učestvovala u ovim incidentima, a u toku su radnje prema sedam lica - navedeno je u saopštenju.

Barska policija je u vezi okupljana građana ispred Centra bezbjednosti Bar privela 12 lica od kojih je jedno bilo maloljetno, a nakon konsultacija sa nadležnim tužiocem, on se izjasnio da nema elelenata krivične odgovornosti.

Protiv lica čiji su inicijali K.D. /21/ podnijeta je prekršajna prijava iz člana 11. Zakona o javnom redu i miru na štetu policijske službenice, koja je zadobila povrede tom prilikom.

- Prekršajna prijava je podnijeta i protiv lica čiji su inicijali B.K. /28/ zbog prekršaja na štetu policajca iz člana 11. Zakona o javnom redu i miru, dok su protiv lica čiji su inicijali E.D. /51/, Z.O. /29/, B.N. /33/, B.Š. /36/, M.Š. /39/, L.B. /40/, V.B. /38/, A.K. /35/, B.B. /21/ i A.D. /16/ podnijete prekršajne prijave zbog prekršaja iz člana 12 Zakona o javnom redu i miru - naveli su iz crnogorske Uprave policije.

U Pljevljima se u pješačkoj zoni okupilo oko 40 lica, koja su se nakon upozorenja razišla, a zbog okupljanja dva lica su privedena na informativni razgovor.

U Bijelom Polju okupljeni su se razišli bez incidenata i policijske intervencije.

Nakon blokada putnog pravca Berane-Bijelo Polje uspostavljeno je normalno odvijanje saobraćaja u veoma kratkom roku, bez incidenata i intervencije policije, jer su se nakon upozorenja policije građani mirno razišli.

- I grupa građana koja se okupila ispred Centra bezbjednosti Berane se nakon upozorenja policije mirno razišla. Policija je okupljanja dokumentovala i sa spisima predmeta upoznala nadležnog tužioca - navedeno je u saopštenju.