latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:59 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

U Crnoj Gori na djelu progon hrišćana

Članovi Komisije za vjerske slobode SAD konstatovali su da su u Crnoj Gori Zakonom o vjerskim slobodama napadnuti hrišćani i kritikovali prilično uzdržan stav evropskih zvaničnika na ovakvo gonjenje hrišćana, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.
Crna Gora  (Foto: YT/miko mitrovic) -
Crna Gora (Foto: YT/miko mitrovic)

- Umjesto da bude zagovornik međunarodnih vjerskih sloboda, Evropa zanemaruje posvećenost ovom osnovnom ljudskom pravu u inostranstvu - naveli su u autorskom članku za časopis "Njuzvik" DŽoni Mur i Nuri Turkel, povjerenici američke Komisije za međunarodne vjerske slobode koje su imenovali predsjednik Donald Tramp, kao i predsjednica Doma Nensi Pelosi.

Ukazano je da je naročito neopravdana odluka da Evropska komisija ne produži poziciju specijalnog izaslanika EU, čiji je mandat uključivao promovisanje slobode vjeroispovijesti i vjerovanja.

- U Crnoj Gori su napadnuti hrišćani. Od decembra traju protesti nakon usvajanja Zakona o religiji za koji mnogi vjeruju da će Vladi omogućiti oduzimanje vjerske imovine. Srpska pravoslavna crkva s pravom se boji da zakon služi kao izgovor za oduzimanje imovine. Ova zabrinutost dovela je do velikih i stalnih protesta širom zemlje. Tenzije je dodatno povećala zabrana vjerskih okupljanja tokom epidemije virusa korona, protesti su doveli do privođenja nekih od najpoznatijih pravoslavnih lidera u zemlji - uključujući i ovonedeljno saslušavanje jednog od najpoznatijih crkvenih velikodostojnika - Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, drugi put ove godine - navodi se u tekstu.