latinica  ћирилица
29/06/2020 |  17:28 ⇒ 17:34 | Autor: SRNA

Dvojnim obrazovanjem brže do posla

Okrugli sto o temi "Razvoj dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju Republike Srpske", čiji cilj je da detektuje kompanije i institucije u kojima će studenti tokom školovanja moći da obavljaju praktičnu nastavu, održan je danas u Bijeljini.
Okrugli sto u Bijeljini - Foto: SRNA
Okrugli sto u BijeljiniFoto: SRNA

Riječ je o dijelu Erazmus plus projekta "Јačanje kapaciteta u razvoju dualnog /dvojnog/ visokog obrazovanja u BiH", koji vodi Univerzitet u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz bijeljinske Gradske uprave.

Koordinator projekta Srđan Lalić rekao je da okrugli sto predstavlja put ka boljem uvezivanju privrede i visokog obrazovanja, s ciljem jačanja kapaciteta i unapređenja kvaliteta obrazovanja studenata.

- Do sada je praksa vođena kao dio pilot-projekta i na nju su išli studenti završnih godina fakulteta, a očekujemo da će uskoro budući akademski građani, koji upišu akreditovani studijski program dualnog obrazovanja, u programu imati 60 odsto praktične nastave u kompanijama, dok će 40 odsto nastave pohađati u učionicama, odnosno na fakultetima - najavio je Lalić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Aleksandra Mihajlović Bijelić ukazala je na njihov značaj u povezivanju tržišta rada i obrazovanja i navela da Privredna komora vodi registar ugovora između kompanija i škola i organizuje obuke mentora iz preduzeća u kojima učenici idu na praksu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da dualno obrazovanje podrazumijeva prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada i najavio podršku Gradske uprave na način da će sa svakog fakulteta iz Bijeljine, koji pripada Univerezitetu u Istočnom Sarajevu, primiti pet studenata koji će volontirati i proći kroz sve strukture lokalne uprave.

- Naš cilj je da pomognemo mladima da izaberu perspektivna zanimanja, kako bi što brže nakon školovanja došli do posla, uz praksu koju će steći u Gradskoj upravi - rekao je Mićić.

U dijalogu o uvođenju praktične nastave u visokoškolske ustanove učestvovali su predstavnici grada Bijeljina, profesori sa Poljoprivrednog i Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Subotica-Novi Sad, predstavnici bijeljinskih srednjih škola, kao i privrednici i poljoprivrednici Semberije.