latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:43 | Autor: SRNA

Vlada FBiH: Kadrovski pomoći Raškoj oblasti

 Vlada Federacije BiH donijela je danas zaključak da Savjetu ministara uputi akt kojim će Ministarstvo civilnih poslova od kliničkih centara u BiH, regionalnih i kantonalnih bolnica zatražiti pomoć za Opštu bolnicu u Novom Pazaru, upućivanjem stručnog kadra, koji bi pomogao u saniranju virusa korona u Raškoj oblasti u Srbiji.
Vlada Federacije BiH (Foto:velkaton.ba) -
Vlada Federacije BiH (Foto:velkaton.ba)

- Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade FBiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Srbije - regija Sandžak, koja graniči sa BiH, radi sprečavanja širenja virusa, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opšte bolnice iz Novog Pazara - saopšteno je iz Vlade FBiH nakon hitne telefonske sjednice.

U saopštenju se navodi da je danas ocijenjeno da epidemiološka situacija u BiH ne može biti bolja ukoliko ne bude pružena pomoć zemljama regiona.

- Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane kovidom-19 u FBiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko distrikta od epidemije virusa korona, otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata evidentiran je povećan broj zaraženih na kovid-19 -dodaje se u saopštenju.

Udruženje građana porijeklom iz Raške oblasti uputilo je premijeru FBiH akt tražeći pomoć u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima.

Na sjednici Vlade iznesena je i informacija da se Opšta bolnica Novi Pazar aktom obratila Predsjedništvu BiH u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć toj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko osoblje, rečeno je danas na sjednici Vlade FBiH.