latinica  ћирилица
01/07/2020 |  15:36 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Ivancov: Promjene podrazumijevaju jačanje ruske države (VIDEO)

U Rusiji je u toku glavni dan glasanja na referendumu o izmjenama Ustava koji je, prema odluci predsjednika Vladimira Putina, proglašen za neradni dan.
Petar Ivancov - Foto: SRNA
Petar IvancovFoto: SRNA

Više od 400 građana Rusije u BiH, izjašnjavaju se na glasačkom mjestu otvorenom u Ambasadi Rusije u Sarajevu. Ako građani Rusije podrže izmjene Ustava, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu biće omogućeno da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. godine sa mandatom od šest godina. Izmjenama je planirana definicija braka kao zajednice muškarca i žene, kao i uvođenje "vjere u Boga".

- Promjene koje se predlažu za odobrenje podrazumijevaju jačanje ruske države. Ovi amandmani podrazumijevaju socijalnu, ekonomsku, kulturnu, zdravstvenu i druge garancije za građane. Ovim se amandmanima učvršćuju dostignuća s jedne strane, a s druge strane, naglašavaju se prioriteti koje zemlja postavlja pred sobom u cilju razvoja države i jačanja blagostanja stanovništva. Glavna poenta je, kao što sam rekao, pružanje pouzdanih garancija i blagostanja za građane naše zemlje - istakao je Petar Ivancov ambasador Ruske Federacije u BiH.