latinica  ћирилица
02/07/2020 |  12:35 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

"Petrovdanski dani" u Srebrenici počinju 7.jula

Tradicionalna memorijalna i kulturno-sportska manifestacija "Petrovdanski dani" u Srebrenici počeće na Ivanjdan, 7. jula, zaključeno je na današnjoj sjednici Odbora za obilježavanje godišnjica srpskog stradanja u Srebrenici.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Na otvaranju manifestacije biće priređen memorijalni program i evocirane uspomene na veliko srpsko stradanje u selima Zalazje, Sase i Biljača na Petrovdan 1992. godine kada su muslimanske snage iz Srebrenice predvođene Naserom Orićem ubile 69 srpskih boraca i civila, a 22 su nestala.

Program će biti završen na Petrovdan, 12. jula, parastosom kod dvije spomen-kosturnice ubijenim Srbima u dva posljednja rata na Zalazju.

Zbog sprovođenja mjera zaštite od širenja virusa korona ove godine će izostati sportska takmičenja.

Program će se sastojati od podsjećanja na ratna stradanja, predstavljanja knjiga i materijala o srpskom stradanju, tradicionalne humanitarne akcije dobrovoljnog davanja krvi, posjeta porodicama poginulih, obilska grobalja i srpskih stratišta, te parastosa za sve ubijene uz ograničen broj prisutnih.

Od 22 nestalih Srba na Petrovdan 1992. godine, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano u junu 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Konačni program manifestacije "Petrovdanski dani" biće objavljen za tri dana.

Poznato je da će tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi i ove godine biti organizovana 9. jula i da će 12. jula nakon liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetiti mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja u Bratuncu, Biljači, Sasama i Zalazju i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.