latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:03 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

Bijeljina: Kovid-19 nije ušao u zdravstvene ustanove

Kovid-19 nije ušao u zdravstvene ustanove u Bijeljini koja danas ima 21 novi slučaj pozitivnih na virus korona, među kojima su i zdravstveni radnici, izjavila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.
Јela Aćimović - Foto: SRNA
Јela AćimovićFoto: SRNA

- Radi se o zaražavanju zdravstvenih radnika koje se desilo izvan zdravstvene ustanove, na nekakvim manifestacijama i jako je bitno da je to prepoznato na vrijeme, da se ne proširi dalje unutar zdravstvene ustanove i da se ne prenosi na druge zdravstvene radnike, ni na pacijente u zdravstvenoj ustanovi.To je ključni momenat - rekla je Aćimovićeva novinarima u Bijeljini.

Ona je dodala da se uvijek može desiti da se neko zarazi, ali je ključno da se to na vrijeme prepozna i da se zaustavi.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo posjetili su danas Dom zdravlja i Bolnicu "Sveti vračevi" u Bijeljini kako bi provjerili situaciju, s obzirom na veći broj oboljelih nego što je ovaj grad do sada imao.

- Bijeljina je duži period imala dosta stabilnu situaciju, bez značajnog povećanja oboljelih i moramo ispratiti o čemu se radi - rekla je novinarima Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, riječ je o standardnoj situaciji koja je ista gotovo svuda u Republici Srpskoj, kao i u svijetu, da je osnovni način širenja virusa korona na javnim okupljanjima i u situacijama kada se ne ispoštuju epidemiološke mjere koje su preporučene.

- Najefikasnije širenje virusa je na okupljanjima u zatvorenim prostorima, na raznim proslavama, sportskim manifestacijama, na sahranama, slavama, gdje ne ispoštujemo fizičku distancu, ne nosimo maske i gdje se higijena ruku i respiratorna higijena ne odradi kako treba  navela je Aćimovićeva.

Da bi se spriječila dramatična situacija i da se ne bi izgubila kontrola nad epidemiološkom situacijom, ona je kao ključno istakla da je svaki građanin odgovoran i da svako treba da razmišlja o svom zdravlju, poredeći to sa oprezom sa kojim ljudi prelaze ulicu, birajući kako će se ponašati da bi bili bezbjedni.