latinica  ћирилица
03/07/2020 |  16:00 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

"Ništa o nama bez nas" - virtuelna izložba radova osoba sa Daunovim sindromom (FOTO/VIDEO)

Virtuelna izložba umjetničkih radova osoba sa Daunovim sindromom pod nazivom “Ništa o nama bez nas” upriličena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Na izložbi su prikazani radovi učesnika virtuelne učionice koja je trajala tokom pandemije virusa korona.
Virtuelna izložba "Ništa o nama bez nas" - Foto: RTRS
Virtuelna izložba "Ništa o nama bez nas"Foto: RTRS

Autori radova su osobe sa Daun sindromom koje su pohađale Virtuelnu učionicu čiji je organizator “Daun sindrom centar” iz Banjaluke. Izložba “Ništa o nama bez nas” samo je jedna u nizu aktivnosti koju su pripadnici ovog centra realizovali u proteklom periodu.

- Prvi put osobe sa Daun sindromom imaju priliku da izlažu svoje radove u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i inače u bilo kojem mjuzeju. Ovo je jedan od velikih antistigmatskih projekata gdje se dokazuje da osobe sa Daun sindromom mogu samo ako im se da šansa - istakao je Zoran Јelić,  upravnik Daun sindrom centra.

Foto RTRS

Polaznici Daun sindrom centra su imali priliku da se putem on lajn platformi povežu sa članovima Daun sindrom udruženja iz Osla, Beča, Novog Sada, Zaječara, Јagodine i Novog Pazara. Projekat je podržalo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za evropske integracije Republike Srpske.

- Ovo što oni rade i što su pokazali u proteklom periodu, a o čemu je javnost bila informisana, to je njihov način kako su se oni prilagodili na cijelu ovu situaciju i pandemiju koja nas je zadesila - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Foto: RTRS

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, ističe da je Daun sindrom centar i njemu samom od kako mu je ustanovljeno da je pozitivan na virus korona, pružao emotivnu podršku.

- Јa sam im zbog toga zahvalan. Sve aktivnosti koje oni rade i koje su radili imale su moju podršku i generalno od strane Vlade - dodao je Klokić.

U okviru druženja specijalnim performansom predstavili su se i polaznici škole glume Daun sindrom centra koju vodi banjalučka glumica Aleksandra Spasojević.

Foto: RTRS