latinica  ћирилица
07/07/2020 |  08:40 ⇒ 08:41 | Autor: RTS

Linta: Srbi ne mogu da utiču na rezultate izbora u Hrvatskoj

Predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kaže za RTS da očekuje ulazak Milorada Pupovca u koaliciju sa HDZ-om i naglašava da bi SDSS morao da jasno definiše zahtjeve prema budućoj Vladi Andreja Plenkovića, ali i da odredi vremenske rokove za njihovo rješavanje.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, komentarisao rezultate parlametarnih izbora u Hrvatskoj i ocijenio da je gotovo dvije trećine biračkog tijela u Hrvatskoj desne orijentacije.

HDZ, Domovinski pokret i Most, to su dvije trećine mandata, ističe Linta i napominje da su to stranke koje koketiraju sa ustaštvom ili ga direktno promovišu.

- Srbi ne mogu da utiču na rezultate izbora, hrvatski narod je odlučio kako je odlučio, izabrao je stranku koja je stvorila hrvatsku državu i čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste države - rekao je Linta.

On smatra da će Plenković ići u pravcu formiranja Vlade sa osam poslanika iz redova manjina i sa bivšim koalicionim partnerima, prije svega zbog međunarodne zajednice i Evropske unije – da se HDZ makar deklarativno predstavi kao stranka demokratske orijentacije, koja makar na papiru poštuje evropske vrijednosti.

Linta očekuje da Pupovac uđe u koaliciju sa HDZ-om i naglašava da bi SDSS morao da jasno definiše svoje zahtjeve prema budućoj Vladi Andreja Plenkovića i da u prvi plan stavi ključne probleme srpskih povratnika, ali i stotina hiljada protjeranih Srba koji žive u Srbiji i širom svijeta, ali i da odredi vremenske rokove za rješavanje tih problema.

- Nije dobro da i ovaj mandat Vlade Plenkovića prođe bez rješavanja ključnih problema - zaključuje Linta.

Komentarišući poraz SDP-a i Restart koalicije stranaka lijevog centra, Linta ocjenjuje da se ta opcija nije predstavila na pravi način biračima, i ponavlja da je većina hrvatskog naroda desne orijentacije.