latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:54 ⇒ 13:09 | Autor: TANЈUG

Liga: Napad na statue Kolumba napad na našu istoriju

Napad na spomenike posvećene moreplovcu iz Đenove, Kristiforu Kolumbu, napad je na Italiju i njenu istoriju, naveli su predstavnici italijanske stranke Liga povodom rušenja statua Kolumba tokom protesta u SAD.
Srušena statua Kolumba u Sent Polu, Minesota - Foto: AP
Srušena statua Kolumba u Sent Polu, MinesotaFoto: AP

To su u zajedničkoj izjavi naveli poslanik evropskog parlamenta Marko Kampomenozi i odbornica u Đenovi Frančeska Korzo, nakon što su tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda demonstranti vandalizovali statue Kolumba i drugih ličnosti iz kolonijalne ere.
 
Članovi Lige naveli su da kao Italijani i stanovnici Ligurije ne mogu biti ravnodušni prema "scenama nasilja i vandalizma" nad statuama posvećenim Đenovljaninu Kristiforu Kolumbu.
 
- Napad na statue velikog Đenovljanina je napad na našu zemlju i našu istoriju. Јoš više zabrinjava podatak da su se ti incidenti dogodili u gradovima poput Baltimora i Kolumbusa koji su godinama isticali da su ''gradovi pobratimi'' sa Đenovom - navedeno je u zajedničkoj izjavi.
 
Oni su naveli da su ti spomenici predstavljali istorijsku vezu i prijateljstvo naroda SAD i Italije, i podsjetili da je američki predsjednik Donald Tramp osudio nedavno skrnavljenje istorijskih spomenika.
 
Kolumbove statue su srušene ili vandalizovane u više američkih gradova, među kojima su Majami i Boston.