latinica  ћирилица
08/07/2020 |  15:32 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Pogledajte ko je sinoć priveden zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju

Zbog organizovanja neprijavljenog javnog skupa na Trgu Krajine u Banjaluci i narušavanja javnog reda i mira, banjalučka policija sinoć je privela predsjednika političke partije Pokret pravde, Ozrena Perduva, generalnog sekretara partije Aleksandru Vranješ, te aktiviste Sofiju Grmušu, Zaima Šibića, Ćerima Kuča, Edvina Kuča, Milicu Malešević, Miljana Kovača, koji je 25.12.2017. učestvovao u napadu na policijskog službenika, te Gordanu Bojanić i Željku Skenderija, saznaje RTRS.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Uz Perduva i Grmušu, Šibić, Ćerim i Edvin Kuč vode ovu političku partiju, koji očigledno smatraju da ne treba da poštuju zakone Republike Srpske, niti propise jedinice lokalne samouprave.
Svaka politička partija za svoj press na javnoj površini, a posebno na Trgu Krajine traži od Gradske uprave i saglasnot za zauzimanje javne površine, što isti nisu uradili.

Podsjećamo, MUP Srpske je još 13.05.2020. godine saopštio da se javna okupljanja moraju odvijati samo u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, bilo da ih organizuju građani, udruženje građana ili politička partija. Aktivisti političke partije Pokret pravde tada su upozoreni da se ovakvi skupovi mogu održavati samo u skladu sa postojećim zakonom.

Političke partije dužne su da kao i svi ostali građani svoja javna okupljanja prijave nadležnoj policijskoj stanici u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanja, a sva druga javna okupljanja mimo zakonskih procedura, biće sankcionisana, saopšteno je iz MUP-a.

Republički štab za vanredne situacije donio Zaključak kojim se zabranjuju okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.

Podsjećamo policijski službenici Policijske uprave Banjaluka sinoć u 18,00 časova upozorili su pripadnike i aktiviste političke partije "Pokret pravde" da prekinu javno okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci, jer isto nije organizovano u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske.

Naime, nakon što su odbili da postupe po nalogu policijskih službenika da se raziđu, policijski službenici su u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske priveli u prostorije Policijske stanice Banjaluka Centar lice O.P., organizatora ovog neprijavljenog javnog okupljanja zbog počinjenog prekršaja iz obasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju.

Organizatori ovog javnog skupa koji nije prijavljen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nije imao ni dozvolu Administrativne službe Grada Banjaluke za zauzimanje javne površine.

Nakon toga, u 18,20 slobode je lišeno i devet pripadnika i aktivista političke partije “Pokret pravde“ i to lica inicijala S.G., M.M., A.V., M.K., K.Ć., G.B., Ž.S., Z.Š. i E.K. jer su počinili prekršaje iz oblasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju.

O svemu je obavješten dežurni sudija Osnovnog suda – Odjeljenje za prekršaje Banja Luka.