latinica  ћирилица
13/07/2020 |  10:30 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Obilježen Dan Trebinjske brigade VRS (FOTO)

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca na Spomenik braniocima Trebinja, u ovom gradu obilježen je Dan Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju 28 godina od firmiranja ove jedinice, prisustvovali su saborci, članovi boračkih udruženja, predstavnici institucija Grada.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga rekao je da je ove godine taj važan dan za Trebinje obilježen skromno i u skladu sa svim preporučenim mjerama zaštite od virusa korona.

Pripadnik Trebinjske brigade Srbo Škero naveo je da su se danas okupili i prisjetili stradalih saboraca i prijatelja.

- Ništa ne smije otići u zaborav i zato se okupimo svake godine. A, ovo trenutno vrijeme nam nije dozvolilo da današnji dan obilježimo svečanije - rekao je Škero.

Јedan od komandanata Trebinjske brigade Svetozar Aćimović istakao je da današnji dan predstavlja mnogo za njega i ostale borce.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić poručio je da je ovo veliki dan za grad, ali i da se žrtve hrabrih Trebinjaca treba sjećati svakog dana.

Ćurić je naglasio da je trebinjska Gradska uprava među rijetkima u Srpskoj pokrenula više programa podrške boračkoj populaciji.

- I pored teške ekonomske situacije čiji je uzrok pandemija virusa korona, grad Trebinje će i ove godine sprovesti programe podrške nezaposlenim demobilisanim borcima, suprugama umrlih boraca i majkama poginulih boraca, čije će stambene jedinice biti sanirane - rekao je Ćurić.

Obilježen Dan Trebinjske brigade VRS (Foto: RTRS)

U odbrambeno otadžbinskom ratu, u odbrani svetinja i srpskih ognjišta, živote je dalo 276 pripadnika Trebinjske brigade.