latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:24 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Smjernica Vlade za nabavku hrane isključivo od domaćih proizvođača (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će svim javnim ustanovama dati smjernicu da nabavljaju hranu isključivo od domaćih proizvođača. Višković je dodao i da je Vlada prethodno kroz podsticaje i dodjelu besplatnih sjemena, doprinijela tome da se nezasijane površine iskoriste za proizvodnju hrane, kako bi se negativni uticaj virusa korona na ekonomiju sveo na minimum.
Hrana (ilustracija) -
Hrana (ilustracija)

Negativni uticaj pandemije odrazio se na sve segmente u društvu. Posljedice trpi i poljoprivreda, odnosno prozvodnja hrane.

Premijer Srpske uvjerava da će Vlada pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Јedna od inicijativa je upravo korišćenje domaće hrane u kuhinjama javnih preduzeća.

- Bolnice, studentski domovi, sva javna preduzeća koja imaju restorane, moraju da budu u obavezi da te namirnice kupuju od naših ljudi, a ne da jedemo krompir iz Brazila - naveo je Višković.

I resorni ministar uvjerava – nećemo dozvoliti da domaći proizvodi propadaju.

- Zaista smo stimulisali naše stanovništvo da ove godine posije više nego što je uobičajeno i u tome smo upjeli, ali sada ne možemo da dozvolimo da se uvozi povrće i voće iz drugih zemalja, a da naše ostane neutrošeno - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Poljoprivredni proizvođači pozdravljaju najavu predsjednika Vlade, s obzirom na to da je, kako kažu, otkup povrća oslabio.

Računica poljoprivrednika pokazuje da je promet robe opao za 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Posljedica korone je nemogućnost većeg okupljanja, što je dovelo do manje potrošnje, tako da mi sada imamo mnogo povrća u ponudi - kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Vlada, bi prema najavama, trebalo da uvede još neke mjere kada je riječ o stimulaciji otkupa, od čega bi posebnu korist imali subjekti koji se bave preradom ovih proizvoda.