latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:17 | Autor: SRNA

U Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu bi danas trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Nakon što je u nedjelju, 12. jula, održana video-konferencija "Dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU", u Briselu će danas biti održan drugi sastanak na visokom nivou, kojem će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, u pratnji specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, navedeno je u saopštenju iz EU.

Dijalog bi trebalo da počne u 16.00 časova.

Borelj će izjavu za medije dati prije početka sastanka, a Lajčak na kraju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će danas u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti ključne dvije teme - nestale osobe i interno raseljena lica i ekonomija, odnosno bolja ekonomska saradnja, slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

- Mi smo se pripremili, a vidim i Albanci. Gledaćemo šta možemo da uradimo, borićemo se za interese Srbije i srpskog naroda na Kosmetu. Ne znam koliko će da traje. Poslije podne je zvanični početak dijaloga - izjavio je Vučić juče novinarima u Beogradu.

On je dodao da ga brine to što je vidio i u Parizu i Briselu na video-konferencijama o Kosovu i Metohiji, a to je pitanje mogućnosti same albanske delegacije da donosi odluke.

Hoti, koji će predvoditi delegaciju Prištine, od juče boravi u Briselu, gdje se sastao sa više zvaničnika EU, uključujući i komesara za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varheljijem, prenijeli su mediji u Prištini.

Iz Hotijevog kabineta je saopšteno da se on u posljednjih nekoliko dana drugi put sastao sa Varheljijem, te da je razgovarano o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, procesu ekonomskog oporavka Kosmeta poslije epidemije Kovida-19, kao i velikim infrastrukturnim projektima.