latinica  ћирилица
25/07/2020 |  19:08 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Žetva u Semberiji donijela duplo veće prinose (VIDEO)

Žetva pšenice na semberskim poljima je završena. Prosječni prinosi hljebnog zrna, zasijanog na 13.700 hektara, iznose pet tona po hektaru, a na parcelama na kojima je sjetva izvršena na vrijeme i primijenjene sve agrotehničke mjere, poljoprivrednici bilježe gotovo duplo veće prinose. Ratari su zadovoljni kvalitetom ovogodišnjeg roda koji je bolji u odnosu na prethodne godine.
Žetva - Foto: RTRS
ŽetvaFoto: RTRS

Semberski ratari trljaju ruke kao rijetko kada u ove julske dane, zbog prinosa. Privatni mlinovi plaćali su im pšenicu od 28 do 30 pfeniga po kilogramu.

- Cijena se kretala oko 30 feninga po kilogramu. Sreća da je bio rod dobar pa se možemo uklopiti u tih 30 pfeninga. Ovdje na našnjm podneblju rod je iznosio 600 do 700 kilograma i prezadovoljni smo - kaže Živko Marković, ratar iz semberskog sela Ljeskovac.

Određen broj poljoprivrednika čeka povoljniju cijenu od prvobitno ponuđene, pa su svoj rod uskladištili, da li u vlastitim skladištima ili tamo gdje plaćaju zakup.

- Јa sam ostavio 500 tona na lageru, tražimo kupca, pa ćemo vidjeti ko će to kupiti, da li neko iz Srpske ili Federacije BiH - navodi ratar Boško Radić.

Pšenica se izborila sa sušnom zimom i proljećem, a potom i velikim padavinama. Samo u maju i junu palo je 200 litara kiše. Ratari zadovoljni i kvalitetom.

- Već na startu kad smo vršili ječam vidjeli smo da će biti dobar prinos. Јa ne pamtim ovakav rod. Sijao sam četiri vrste pšenice , sve su bile dobre - dodao je Marković.

Nagovještaj da bi bijeljinski Žitopromet mogao od naredne godine da radi kao nekad, daje proizvođačima u Semberiji novu nadu.

- Mi smo već dvije godine bez Žitoprometa. Znate da su na intervenciju Vlade Srpske i gospodina Dodika uplaćena dugovanja proizvođačima i radnicima. Vjerujemo da će Žitopromet proraditi - istakao je semberski ratar Boško Radić.

Podsticaj za proizvodnju pšenice za 2020. godinu bio je 300, umjesto dosadašnjih 200 KM po hektaru, uz uslov da je zasijana deklarisana pšenica, a da su poljoprivrednici ispunili poreske obaveze i zasijali najmanje jedan i po hektar.