latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:24 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Crkva u Blažuju po drugi put na meti lopova (VIDEO)

Hram Svetog Save u Blažuju u opštini Ilidža ponovo je noćas bio meta vandala koji su obili vrata i opljačkali sve što su našli. Ovo je druga pljačka za svega nekoliko dana. U petak je opljačkan parohijski dom.
Opljačkana crkva Svetog Save u Blažuju, opština Ilidža - Foto: SRNA
Opljačkana crkva Svetog Save u Blažuju, opština IlidžaFoto: SRNA

Provalnici su odvalili ulazna vrata i iz hrama ukrali najvrednije stvari - svete tasove, krstove, kandila i druge predmete karakteristične za pravoslavne hramove. Na odvaljenim vratima uočeni su tragovi krvi, te alati kojima je crkva obijena. Vandali su pokušali da razvale i bočna vrata hrama. Policija je stigla po dojavi i obavila uviđaj.

Crkva nema video-nadzor, iako sveštenici već godinama traže od policije i opštinskih vlasti da se postavi što još nije učinjeno. Malobrojni Srbi u ovom naselju neće pred kamere, ali kažu da su uznemireni zbog sve češćih pljački i provala. Međureligijsko vijeće izražava ogorčenje jer je ovo već četvrti napad u posljednjih desetak dana.

Napadi na objekte i obilježja koja ukazuju na srpske svetinje i sve ono što podsjeća na pravoslavlje svakodnevna su pojava u Federaciji BiH. Napad na crkvu Svetog Save u Blažuju, opština Ilidža, samo je jedan u nizu, kaže predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović. Ističe da se u FBiH svakodnevno dešavaju napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, te dodao da se oni ne prijavljuju.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić najoštrije je osudio ovaj vandalski čin, apelujući na nadležne institucije da odmah pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.

Napad je osudio i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Vujičić, ističući da je to još jedan pokušaj zaplašivanja srpskog naroda koji živi na tom području.