latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:53 ⇒ 18/08/2020 | 19:01 | Autor: SRNA

Vakcine od četiri do 60 dolara

Vakcine protiv virusa korona na američkom tržištu koštaće od 39 do 60 dolara po dozi, mada neke kompanije obećavaju i jeftinije po cijeni od samo četiri dolara, navodi "Fajnenšel tajms".
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Farmaceutska kompanija "Moderna" planira prodaju standardnih doza vakcine protiv virusa korona po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za 11 dolara više od cijene vakcine koju će prodavati "Fajzer" i "Bionteh".

Predložena cijena "Moderne" veća je od 39 dolara, što je iznos koji su ugovorili "Fajzer" i njemački "Bionteh" sa američkom Vladom, tvrdi list.

U tekstu se navodi da "Moderna" tu cijenu drži za "SAD i ostale bogatije zemlje".

Američka Vlada obezbijedila je "Moderni" gotovo milijardu dolara finansijske podrške za istraživačke i razvojne napore na potencijalnoj vakcini protiv virusa korona.

Iz "Moderne" navode da je kompanija vodila razgovore sa raznim vladama o potencijalnoj prodaji vakcine "mRNA-1273", ali nisu dali detalje o cijenama, "s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora".

"Fajzer", "Moderna" i "Merk end kompani" već su najavili da planiraju veliki profit od prodaje svojih vakcina, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući "DŽonson i DŽonson", najavili distribuciju vakcine na neprofitnoj osnovi.

Tako je kompanija "Astrazeneka" pristala da obezbijedi u SAD 300 miliona doza vakcina po cijeni od samo četiri dolara po dozi.