latinica  ћирилица
04/08/2020 |  18:39 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

Vlada Srpske dala podršku svim kapitalnim investicijama u Bijeljini (FOTO/VIDEO)

Vlada Srpske podržaće sve kapitalne projekte u Bijeljini koji će preporoditi ovaj grad, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se sastao sa predstavnicima Gradske uprave. Prioritet je izgradnja auto-puta Beograd- Bijeljina- Banjaluka koji je od strateškog interesa za Republiku Srpsku.
Dodik u Bijeljini - Foto: RTRS
Dodik u BijeljiniFoto: RTRS

Izgradnja autoputa koji će povezati Bijeljinu sa Beogradom i Banjalukom počeće ubrzo-odmah nakon eksproprijacije zemljišta koja je pri kraju . Već je dogovoren izvođač radova. Srbija finansira izgradnju novog mosta na Rači, a cilj je da u narednih 5-6 godina Rača bude spojena sa već izgrađenim autoputem Banjaluka - Doboj.

- Od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u razgovorima sa rukovodstvom Republike Srpske dogovoreno je da Srbija učestvuje sa podrškom od 100 miliona evra za dionicu puta od Rače do novoizgrađenog mosta do petlje u Bijeljini. Srpska bi obezbijedila oko 50 miliona evra - istakao je Dodik.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, ističe da je u toku izdavanje građevinske dozvole.

- Imovinski odnosi oko novog mosta na rijeci Savi završeni su kako bi se mogla dati građevinska dozvola. Cijena je jako dobra i prihvatljiva - poručio je Mićić.

Uz podršku Vlade Srpske u Semberiji se gradi Drinski nasip, realizuju projekti navodnjavanja preko hiljadu hektara oranica, uređuje kanal Dašnica, gradi nova autobuska stanica, a u tom dijelu biće izgrađena i nova ulica.

Dodik u Bijeljini

- Autobusi će samo dolaziti sa zaobilaznice direktno na autobusku stanicu. I to nam je Vlada Srpske danas obezbijedila i to ćemo dogovoriti u narednom periodu - naglasio je Mićić.

Vlada će podržati I izgradnju gradske sportske dvorane u Bijeljini na 45 hektara u Pantelinskoj ulici.

- Republike Srpska će obezbijediti pet miliona marka, i podržaćemo izgradnju, jer Bijeljina zaslužueje da ima sportsku dvoranu tog tipa - rekao je Dodik.

 Zahvaljujući pomoći Vlade Srpske građani Bijeljine uskoro će imati i jeftiniju vodu, koja je skupa zbog vraćanja kredita za kanaliztacionu mrežu.

Obećana je i pomoć od pola miliona marka u rekonstrukiciji Sokolskog doma, rješavanja statusa preduzeća grad radi otvaranja poslovnih i slobodnih zona koje će omogućiti nova radna mjesta, a i studenti će uskoro dobiti dugo željeni studentski dom sa velikim parkom u krugu centra za visoko obrazovanje.

Do kraja godine uz pomoć Vlade planirana je i gasifikacija, iduće školske godine biće otpremljene radionice za učenike tehničke škole,a  Vlada će podržati i izgradnju javne garaže u drugom gradu po veličini u Srpskoj.