latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:41 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Bijeljina obilježila slavu grada Svetog Pantelejmona (FOTO/VIDEO)

Grad Bijeljina obilježio je krsnu slavu – Svetog Pantelejmona.
Bijeljina obilježila slavu grada - Foto: SRNA
Bijeljina obilježila slavu gradaFoto: SRNA

Centralna svečanost održana je u gradskom parku gdje su otkrivene spomen-biste srpskih velikana – Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Ive Andrića i Јovana Dučića.

Gradonačelnik Mićo Mićić zahvalio je za podršku aktuelnim i budućim projektima, kojima će Bijeljina sačuvati i unaprijediti značaj koji ima u Republici Srpskoj i regiji.

Bijeljina: otkrivanje biste Јovana Dučića, Foto: SRNA

Liturgijom u hramu Svetog Pantelejmona, koju je služio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, započelo je obilježavanje krsne slave grada Bijeljina.

U gradskom parku otkrivene su spomen - biste srpskih velikana Dučića, Andrića, Tesle i Pupina i taj park, prema riječima akademika Matije Bećkovića, od danas je novi Kalemegdan, kao hram časti srpskog naroda.

Matija Bećković, Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je na značaj očuvanja srpskog identiteta na ovim prostorima.

Kao kum slave grada, Dodik je izrazio uvjerenje da će, Bijeljina kao drugi grad u Srpskoj, imati pomoć i podršku institucija.

- Drago mi je da smo uspjeli da se okupimo oko projekata koje ćemo u narednom periodu ovdje raditi, oko 17 važnih gradskih projekata, infrastrukturnih i komunikacionih, koji će obezbijediti i izgradnju auto-puta, gasifikaciju, zaštitu od velikih voda - rekao je Dodik.

Gradonačelnik Bijeljine u ime uprave grada zahvalio je donatorima koji su inicirali i realizovali podizanje spomen-bista srpskih umjetnika i naučnika.

On je istakao da je Bijeljina primjer drugima kada je u pitanju saradnja na svim nivoima vlasti.

- Potpuno smo uvjereni da ova saradnja treba da bude saradnja budućnosti jer, upravo kako je Dodik rekao da samo sloga kuću gradi, zajednički možemo sve uraditi - smatra Mićić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, položeni su vijenci na spomen-obilježje borcima iz otadžbinskog rata na centralnom gradskom trgu i odata počast poginulim borcima VRS na koje se čuva uspomena u Muzeju Semberije.

Zbog epidemije, proslavi Svetog Pantelejmona prisustvovao je ograničen broj zvanica, a izostao je i tradicionalni kulturno-zabavni program.