latinica  ћирилица
13/08/2020 |  12:50 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Vlada će i dalje pomagati uzgajivačima svinja (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će interventni otkup svinja i subcvencije uzgajivačima značajno pomoći domaćim proizvođačima i prerađivačima da sačuvaju svoju proizvodnju, te najavio će Vlada Srpske intervenisati i u narednom periodu ukoliko se za to ukaže potreba.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Tokom posjete farmi poljoprivrednog proizvođača Bobana Petrića u Donjem Magnojeviću kod Bijeljine, Višković je rekao novinarima da je Vlada odmah reagovala nakon zahtjeva za pomoć domaćeg udruženja poljoprivrednika, jer je usljed pandemije virusa korona došlo do problema u plasmanu svinja sa većom težinom, te da je donijela pravilnik koji je stupio na snagu.

- Interventno otkupljujemo 6.000 svinja kilaže preko 110 kilograma, dok je 60 feninga po kilogramu žive vage subvencija resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske - rekao je Višković.

On je ocijenio da će ova mjera biti značajna pomoć domaćim i prerađivačima i proizvođačima da bi sačuvali svoju proizvodnju i da svi skupa, kako kaže, sačekaju neka bolja vremena koja će doći poslije epidemije virusa korona.

- Pratićemo situaciju i svakako ćemo intervenisati i u narednom periodu, ukoliko se za tim ukaže potreba - rekao je Višković.

Uzgajivač tovnih svinja Slobodan Petrić rekao je novinarima da su semberski uzgajivači stoke, svinja i junadi imali problem, te su čao članovi Udruženja svinjogojaca podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za interventnim otkupom na koji su nadležni odmah pozitivno reagovali.

Uz zahvalnost premijeru Viškoviću i ministru Borisu Pašaliću na posjeti povodom odluke o interventnom otkupu svinja, koji je na snazi od 3. avgusta, Petrić kaže da je Udruženje imalo određene primjedbe na Pravilnik, ali da je sve juče otklonjeno.

- Smatramo da će naredna tri mjeseca, kako je odlukom predviđeno, otkup funkcionisati kako treba - rekao je Petrić i dodao da je ova pomoć Vlade Srpske velika i značajna za poljoprivrednike.

On je napomenuo da je najvažnije da se zadrži proizvodnja i da proizvođači "bude na nuli".

Petrić je izrazio nadu da će Vlada Srpske i dalje imati sluha za uzgajivače svinja kao što je i ranijih godina imala.

Petrić godišnje proizvede od 1.800 do 2.000 tovnih svinja, a ovim interventnim otkupom očekuje da će oko 500 svinja koje uzgaja biti obuhvaćeno, te plasirano na tržište Republike Srpske.