latinica  ћирилица
15/08/2020 |  21:30 | Autor: Agencije

Lukašenko prebacuje vazdušno-desantne snage na zapadnu granicu

Lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da se vazdušno-desantna brigada prebaci u grad Grodno, koji se nalazi u blizini granica Poljske i Litvanije, zbog napete situacije na zapadnim granicama, prenosi agencija Belta.

- Mene više zabrinjava situacija na teritoriji naših susjednih država – Poljske i Litvanije. Tamo se, kako vam je poznato, održavaju vojne vježbe NATO snaga. Primjećuje se eskalacija i povećanje oružanih komponenti na tim teritorijama. Naravno, ne možemo da to ne primijetimo i da mirno gledamo. Kada sam jutros slušao izvještaj načelnika Generalštaba primijetio sam da i naše vojnike brine isti problem. Zbog toga molim, s obzirom na napetu situaciju na zapadnim granicama, da se prebaci vazdušno-desantna brigada iz Vitebska u Grodno - rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider danas je održao sastanak u Centru za stratešku kontrolu Ministarstva odbrane Bjelorusije. On je objasnio koji je trenutno njegov glavni cilj.

- U ovom trenutku nemam drugih ciljeva, osim da sačuvam nezavisnu i stabilnu državu - rekao je Lukašenko.

On je dodao da u zemlji ima dovoljno resursa da bi se osigurala bezbjednost Bjelorusije.

Putin obećao pomoć u osiguranju bezbjednosti

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao pomoć u osiguranju bezbjednosti u Bjelorusiji ako to bude potrebno. Lukašenko je poručio i da će radnici državnih fabrika, koji budu štrajkovali, biti otpušteni.

EU se priprema za uvođenje novih sankcija Bjelorusiji zbog nasilnih protesta kada su ubijena dva demonstranta.