latinica  ћирилица
08/09/2020 |  16:45 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Tegeltija-Košarac: Neprihvatljivo da TRB nema saradnju sa OS BiH (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saglasili su se da je neprihvatljivo da kompanija Tehnički remont Bratunac nema poslovnu saradnju sa Oružanim snagama BiH, ali i drugim bezbjednosnim agencijama sa nivoa BiH.
Tegeltija i Košarac u Bratuncu - Foto: RTRS
Tegeltija i Košarac u BratuncuFoto: RTRS

Tegeltija je, nakon posjete proizvodnih pogona i sastanka sa generalnim direktorom TRB-a Slavenkom Ristićem, novinarima izjavio da je riječ o jednoj od najznačajnijih firmi u Bratuncu, koja je izrasla u respektabilnu kompaniju koja ostvaruje poslovne rezultate na međunarodnom tržištu.

- Opredijeljenost Vlade Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske da uspješno sarađuje sa TRB-om pokazatelj je da je ponuda ove kompanija na nivou najboljih proizvođača lakog naoružanja i oklopnih vozila koja se nalaze u sastavu naoružanja MUP-a Srpske - naveo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je neophodno da se TRB-u da jednaka šansa u BiH, kada su u pitanju Oružane snage.

- Oni su kompanija koja nosi tradiciju prijeratnog remontnog zavoda, imaju sve potrebne licence za remont naoružanja koje se i sada nalazi u Oružanim snagama BiH i, nažalost, do sada nisu uspjeli dobiti nijedan posao, što za nas nije u redu jer smatramo da naše kompanije trebaju da imaju prednost i da firme iz Srpske imaju jednaku šansu kada je u pitanju snabdijevanje naoružanjem, ali i remont naoružanja Oružanih snaga BiH - ukazao je Tegeltija.

On je naglasio da će biti obavljeni razgovori sa ljudima koji su zaduženi unutar Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, kako bi TRB nastavio sa svojim razvojem onako kako je planirao u budućnosti.

- Njihovi kapaciteti i iskustvo daje nam nadu da će ovo predstavljati osnov za razvoj namjenske industrije u Republici Srpskoj, a samim tim i u BiH - rekao je Tegeltija.

Košarac je istakao da u spoljnotrgovinskom prometu namjenska industrija obuhvata značajan dio, a da je TRB nukleus razvoja namjenske industrije u Srpskoj, koja 100 odsto svoje proizvodnje plasira na inostrana tržišta.

Foto: RTRS

- Ohrabrujuća je činjenica da postoji jako dobra saradnja namjenske industrije iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali ono što nema opravdanja je činjenica da u ukupnom prometu proizvoda namjenske industrije, kada su u pitanju zajednički organi, odnosno Oružane snage i neke druge bezbjednosne agencije na nivou BiH ova kompanija ne učestvuje - upozorio je Košarac.

Košarac je ukazao na obavezu da se vidi na koji način se TRB-u može pomoći da adekvatno bude zasupljen na domaćem tržištu.

- Mi smo potpuno usmjereni da na temelju tržišnih pravila i ravnopravnosti u procesu kandidovanja u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, kompanije iz Republike Srpske i ova kompanija imaju adekvatno učešće i mjesto i na tome ćemo svi zajedno raditi - naveo je Košarac.

Ristić je rekao da današnja posjeta samo dokazuje jedan kontinuitet i opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali i BiH da pomognu ovoj kompaniji da izađe na tržište, da bude još bolja i da zaposli još više radnika.