latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:34 | Autor: SRNA

Slovenija: Јoš 47 zaraženih, brine trend od 100 zaraženih dnevno

U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno još 47 zaraženih virusom korona od 1.110 testiranih lica, ali su epidemiolozi i dalje zabrinuti trendom od stotinjak zaraženih dnevno tokom posljednjih dana.

Broj potvrđenih zaraženih od početka epidemije danas je dostigao 3.749, aktivno zaraženih je 866, a onih u bolnicama 40, od kojih na intenzivnoj njezi devet, objavila je slovenačka Vlada.

U posljednja 24 časa u Sloveniji nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj umrlih od posljedica kovida 19 od početka epidemije ostaje 135.

Broj utvrđenih novih zaraza u posljednja 24 časa manji je nego prethodnih dana, kad je bilo stotinjak slučajeva dnevno, ali tada uz znatno veći broj testiranih.

Dan ranije otkriveno je 99 oboljelih na 1.793 testiranih, a epidemiolozi strahuju da će biti nastavljen trend rasta zaraza i hospitalizacija.

U drugoj polovini pršole sedmice u Sloveniji je svakog dana sa većim brojem testiranja potvrđivano po stotinjak zaraženih, a najviše u petak, 11. septembra, kada ih je bilo 109.

- Krivulja je u fazi rasta, teško je najaviti kad će se početi spuštati. Do preloma će doći kad svi počnu stvarno primjenjivati epidemiološke mjere koje su već dugo poznate - rekao je sinoć za Slovenačku televiziju načelnik Instituta za javno zdravlje Milan Krek.

Prema njegovim riječima, uz trend iz zadnjih dana, broj novih dnevnih zaraza u Sloveniji mogao bi biti povećan na 165, a povećava se i broj hospitalizacija iako je stanje u zdravstvu pod kontrolom.

- Trenutni broj hospitaliziranih odražava stanje epidemije od prije dvije sedmice kad smo imali od 18 do 40 novih slučajeva dnevno - kaže Krek.

On je upozorio da je reprodukcioni broj širenja zaraze u Sloveniji sada 1,4, te da je ova država već u "crvenoj" zoni jer ima 40 novooboljelih na 100.000 stanovnika u tokom 14 dana.

Infektolog Bojana Beović, koja vodi vladin Stručni tim za kovid 19, izjavila je za POP-TV da se zdravstveni sistem treba prilagoditi za očekivan rast epidemije, te da stanovništvo mora ubuduće više voditi računa o propisanim mjerama, koje će u suprotnom biti pooštrene.

Ona ističe da su problem privatna druženja sa više od deset ljudi, te da bi za za takve prekršaje trebalo uvesti strože kazne.