latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:07 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Stanivuković ipak namjerava da gradi spomenik za tri suprotstavljena vojnika (VIDEO)

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković ipak namjerava da gradi spomenik za tri suprotstavljena vojnika, a ne kako je pokušao da se ispravi za tri srpska vojnika iz tri prethodna rata.
Draško Stanivuković (Foto: N1) -
Draško Stanivuković (Foto: N1)

Pojavio se snimak njegovog gostovanja na jednoj televiziji, 4. aprila prošle godine, kada je jasno rekao šta bi trebalo da čini taj spomenik u, kako je rekao, "parku mira".

Priča o parku mira i spomeniku za tri vojnika koje bi Draško Stanivuković, kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, gradio, ponovo je tema, jer se na društvenim mrežama pojavio novi snimak njegovog gostovanja na televiziji N1, iz aprila prošle godine, gdje pojašnjava ko su zapravo tri vojnika.

Prije svega bio je objavljen snimak iz decembra prošle godine, kada je na televiziji Alfa pričao o "parku mira". U međuvremenu, Stanivuković je u Narodnoj skupštini pokušao da se "izvuče" objašnjavajući da su to tri srpska vojnika.

Iz Boračke organizacije se oštro protive takvoj ideji i podsjećaju Stanivukovića da je ta vrsta "mira i pomirenja" nedopustiva, jer srpske žrtve još nemaju spomenika, a u Federaciji čak ne dopuštaju ni da se obilježe mjesta najvećih stradanja Srba.

- Pa nama ne daju da postavimo spomen-ploču u Dobrovoljačkoj, ne daju da u Tuzli, na Brčanskoj Malti postavimo spomen-ploču. O čemu onda da govorimo? - pita Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

I veterani Srpske su protiv gradnje takvog spomenika i parka.

- Njegovo je pravo da se dodvorava muslimanskim glasačima, jer su mu glasovi potrebni, ali vrijeđanje rana sopstvenog naroda pokazuje da je nedorastao svojim političkim ambicijama - navodi predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić.

Јavnost u Srpskoj je osudila Stanivukovićevu ideju, čim se prvi snimak pojavio, međutim, sudeći po objašnjenjima u Narodnoj skupštini, i sam Stanivuković je, čini se, svjestan da spomenik sa tri različita vojnika nije baš dobra ideja, zbog čega pokušava da se i sam ogradi od onoga što je rekao.