latinica  ћирилица
14/09/2020 |  21:09 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Likovna kolonija "Kolo" okupila 17 autora iz zemlje i regiona

U Trebinju je večeras na platou Muzeja Hercegovine otvorena peta likovna kolonija "Kolo" koja je ove godine okupila 17 autora iz zemlje i regiona.
Otvorena peta likovna kolonija "Kolo" - Foto: SRNA
Otvorena peta likovna kolonija "Kolo"Foto: SRNA

Likovnu koloniju otvorila je zamjenik gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić koja je rekla da će Trebinje, sa svojim svojim starinama i bogomoljama pružiti inspiraciju umjetnicima za djela.

- Posebnu inspiraciju, nadam se, stvoriće vam ona ideja zbog koje smo se večeras okupili, a to je humanitarni karakter vaše kolonije, činjenica da će dio vaših radova u četvrtak, 17. septembar, biti na prodajnoj izložbi, a u korist Centra za našu najnježniju i najranjiviju društvenu grupu, a to su djeca sa poteškoćama u razvoju - rekla je Skočajićeva otvarajući izložbu.

Inicijator i selektor pete međunarodne umjetničke kolonije "Kolo" Dražen Milić rekao je novinarima da je ovogodišnji program kolonije bogat, ali da je zbog epidemije virusa korona prisutan manji broj umjetnika.

- Ono po čemu je prepoznatljiva ova kolonija, ne samo ovdje nego i u regionu, jeste što se sve kolonije dešavaju van grada u prirodi, ova se dešava u srcu grada u Trebinju, u Starom gradu, u Muzeju Hercegovine - rekao je Milić.

On je dodao da će ove godine kolonija imati humanitarni karakter, jer će sav prihod od prodatih slika biti usmjeren za izgradnju Dnevnog centra za Udruženje roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko", a u četvrtak će biti organizovana prodajna izložba.

Јedna od učesnica kolonije "Kolo" Ivana Živić iz Srbije istakla je da prvi put učestvuje na ovoj koloniji u Trebinju i da joj se čini da je organizacija profesionalna i ozbiljna.

- Tema koju ja istražujem jeste pitanje slobode i pitanje ljudske granice, to radim kroz različite simbole, pre svega simbole vode, prostora - objasnila je Živićeva.

Teofil Okiljević, student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, jedan od učesnika kolonije, izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na koloniji istakavši da je zajednički rad i druženje sa drugim umjetnicima najvažniji dio svake kolonije.

Kolonija se održava u Muzeju Hercegovine do 20. septembra.